İlyas’ın Hararetli Duaları

  • Bu konu 2 izleyen ve 1 yanıt içeriyor.
2 yazı görüntüleniyor - 1 ile 2 arası (toplam 2)
  • Yazar
    Yazılar
  • #25838
    Anonim
    Pasif

    İlyas’ın Hararetli Duaları

    (Yazar: Dutch Sheets)


    Tanrı, 1.Krallar 18’de, isteğini yerine getirecek bir kişinin dualarına ihtiyaç duyuyor. İlyas üç yıllık kuraklıktan sonra yağmur için dua ediyor. Yakup 5:17-18’de bu olaydan söz edilmektedir. Burada metne bakarak İlyas’ın dualarının yalnızca yağmuru yağdırmakla kalmadığını, üç yıl önce yağmuru durdurduğunu da görüyoruz. Peygamberler kuraklık için dua ediyorsa başımız dertte demektir.

    1.Krallar 18’de, bu yargıdan üç yıl sonra Tanrı, İlyas’a seslenerek şöyle dedi:

    ‘Git, Ahav’ın huzuruna çık, toprağı yağmursuz bırakmayacağım.’

    Bu bölümün sonunda İlyas yedi kez dua etti ve yağmur yağmaya başladı. Birinci ayete göre, yağmur yağdırmak kimin fikridir? Kimin isteğidir? İlk adımı kim atmıştır? İlyas değil, Tanrı. Yağmur yağdırmak Tanrı’nın isteği, düşüncesi ve zamanlaması olduğuna göre, yağmurun yağması için neden insan duaları gerekiyordu? (İlyas o kültürde çocuk doğuran bir kadını anımsatarak zorlu yalvarışı simgeliyor).

    İlyas’ın neden yedi kez dua etmesi gerekti? Yedi sayısı, Kutsal Kitap’ta tamamlamanın sayısıdır. Böylece Tanrı bize, bir görev tamamlanana kadar vazgeçmeden duaya devam etmemiz gerektiğini öğretmektedir. Ancak, bir şey zaten Tanrı’nın isteğine, düşüncesine ve zamanına uygunsa, neden sonuna kadarr ısrarla dua etmemiz isteniyor?

    Ayrıca, İlyas’ın duaları gerçekten yağmuru yağdırdı mı, yoksa Tanrı yağmur gönderdiği zaman İlyas tesadüfen mi dua ediyordu? Yakup bu son soruya açıklık getiriyor. Evet, yağmuru yağdıran bu adamın ‘güçlü ve etkili’ duası olmuştur.

    İlyas da tıpkı bizim gibi insandı. Yağmur yağmaması için gayretle dua etti; üç yıl altı ay ülkeye yağmur yağmadı. Yeniden dua etti; gök yağmurunu, toprak da ürününü verdi’ ( Yakup 5:17-18).
    Yakup bu son soruya açıklık getiriyor. Evet, yağmuru yağdıran bu adamın ‘güçlü ve etkili’ duası olmuştur.

    ‘İlyas da aynı bizim gibi bir insandı. Yağmur yağmaması için gayretle dua etti ve üç yıl altı ay yeryüzüne yağmur yağmadı. Tekrar dua etti ve gök yağmurunu, toprak da ürününü verdi’ (Yakup 5:17-18).


    İlyas’ın neden dua etmesi gerekti? Bu sorunun yanıtı basittir:
    Tanrı, insanlar aracılığıyla işlev görmeyi seçmiştir. Etkinliği başlatan Rab’bin kendisi bile olsa, bizim dilekte bulunmamıza gereksinim duyar. Andrew Murray bu konuda şöyle der:

    Tanrı’nın vermesi bizim istememize bağlıdır. Kilisenin dünyayı yenmesini sağlayacak gücün gökten gelmesinin tek yolu yalvarıştır’.

    İlyas’ın neden duada ısrar etmesi gerektiğine şimdi girmek istemiyorum. Ancak şunu söylemekle yetineyim: Dualarımızın, Baba’ya dilekte bulunmaktan çok daha büyük işlevi vardır; bazı durumlarda, Tanrı’nın isteği yerine gelene dek Tanrı’nın gücünün akmasını sağlar.

    #32546
    Anonim
    Pasif

    Dua konusu gerçekten çok derin ve bir o kadar da önemli bir konudur.. Fakat şunu söylememiz gerekir ki; biz dualarımızla Tanrı’yı yönlendiremeyiz.. Tanrı bir uzaktan kumanda değildir, Tanrı içine para atıldığında kola veren, sakız veren bir araç da değildir.. Dualarımız eğer Tanrı’nın iradesiyse zaten otomatikman kabul edilmiş olur.. Bizim istememizle Tanrı her zaman herşeyi vermez.. Mesih İsa’nın sözlerine kulak verelim.. ”Abba, baba senin için herşey mümkün, bu kaseyi benden uzaklaştır. Ama benim değil, SENİN İSTEDİĞİN olsun.. Ama dualarımız, Rab’bin iradesi değilse, kendimizi ne kadar zorlarsak zorlayalım duamıza herhangi bir yanıt gelmeyecektir.. Herşey, Tanrı’nın istemiyle, isteğiyle gerçekleşmektedir.. Eğer o isterse bizim dualarımız kabul olur.. Biz istersek değil.. Dua, Tanrı ile konuşmak ve kendimizi daha iyi hissedebilmemiz için önemli ruhsal silahlardan biridir..

    sevgiyle kalın..

2 yazı görüntüleniyor - 1 ile 2 arası (toplam 2)
  • Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.