Tufan’la ilğili,Meraklı 123’e cevap.
- Bu konu 2 izleyen ve 2 yanıt içeriyor.
-
YazarYazılar
-
22. Haziran 2012: 7:10 #27792AnonimPasif
Meraklı 123 ;Kardeş
Önce,Nuhun tufanı ile ilgili daha önceki paylaşımı buraya ekliyorum.
Nuh Tufanı..
Yaratılış’taki Tufan anlatımı,diğer eski çağ anlatımlarıyla karşılaştırıldığında daha gerçekçi ve daha az mitolojik bir yapıya sahip olduğu görülür.İsimler farklıdır.
Sümerliler ,Nuh’u “Ziusudra” olarak,Babilliler ise “Utnapishtim” olarak adlandırmışlardır.Bir insana belirli boyutta bir gemi inşa etmesi emredilir,çünkü Tanrı dünyada büyük bir tufan gerçekleştirecektir. Bu insan da,kendisine söyleneni gerçekleştirir,tufandan canlı çıkar ve gemiden çıktıktan sonra bir kurban sunar,Tanrı yaşamın yok olmasından sonra pişmanlık duyar ve insanla antlaşma yapar. Tüm bu olayların özünde tek bir tarihi olay yatmaktadır.
Dünya üzerinde muhtelif tufan öyküleri anlatılmaktadır..
Grekler,Hintlile,Çinliler,Meksikalılar,Kuzey Amerika Yerlileri ve Hawaii adalarının halklarıda aynı tufanı anlatmaktadırlar.
Sümer, kralları tarafından tarihte bir referans noktası olarak alınmıştır. Olağanüstü uzun bir yaşam(onbinlerce yıl)süren sekiz kralın ismi sıralandıktan sonra listeye şu cümleyle ara verilmiştir.
“Arkasından tufan ,bütün dünyayı silip süpürdü. ve krallık tekrar gökyüzünden indirildiği zaman,krallık ilk olarak Kish’in oldu”Asıl öykünün Yaratılış’ta aktarıldığına dair bir çok geçerli neden vardır. Diğer anlatımlarda metnin bozukluğunu gösteren ayrıntılar eklenmişken,sadece Eski Antlaşma’nın Yaratılış kısmında tufanın yılı ve Nuh’un hayatıyla kronoloik ilişkisi olan diğer olayların tarihleri verilmektedir.
Aslında Eski Antlaşma’daki tufan bölümünün metni gemilerin seyir defterlerine benzer.
Kübik Babil gemisinin, kimseyi kurtarması mümkün değildi;yapısından dolayı her dalgada başka bir yana devrilecekti.
Kutsal Kıtap’ta anlatılan geminin biçimi ise dikdörtgen prizmasıdır..Alçak uzun ve geniş formu onun rahatlıkla dalgalarla mücadele etmesine yardımcı olacaktır..Putperest metinlerde iletilen yağmurun yağma süresi yedi gün betimlenen yıkımı oluşturmak için yeterli değildir..
Dağların su altında kalması için su seviyesinin en azından yaklaşık 5.200 metre olması gerekmektedir..Bu durumda yedi günden daha uzun süreli bir yağış olması akla daha yatkındır..
Babil anlatımındaki suların bir günde çekilmesi ise aynı derecede anlamsızdır.
Eski Antlaşma’nın yaratılış kısmıyla diğer anlatımların arasındaki en belirgin farklılık ise,bu geminin kahramanına ölümsüzlüğün armağan edilmesi. ve yüceltilmesidir.
Kutsal Kitap ise Nuh’un günahına odaklanır..Bu gerçekçi itiraf sadece doğruyu iletmeye çalışan bir anlatımda yer alabilir.Bazıları bu tufanın çok büyük boyutlu ancak yöresel olduğunu iddia etmektedirler..Ancak tüm yeryüzünü kaplayan bir tufanı destekleyen jeolojik kanıtlar mevcuttur.
Tufan öncesi son dönem hayvanlarının iskelet parçaları dünyanın bazı bölgelerindeki derin yarıklarda bulunmuştur.Bu durumun en mantıklı açıklaması ise bir tufan olarak görülmektedir.
Yükseklikleri 42.67 ile 91.44 metre arasında değişen tepelerde bulunan derin yarıkların oluşumları en uygun şekilde tufanla açıklanmaktadırlar. Bulunan iskeletlerinin hiçbirinin tam olmaması nedeniyle,hayvanların
(mamutlar ayılar,kuşlar,öküzler,sırtlanlar,gergedanlar,geyik ler ve sayısız küçük memeliler) bu yarıklara canlı olarak düşmüş olmaları ya da sele kapılıp sürüklenmeleri olası değildir..
Taşlaşmış iskelet parçaları üzerindeki kalsit mineral çökeltileri bunların su altında kalmış olduklarını göstermektedir.
Benzeri yarıklar yeryüzünün bir çok bölgesinde bulunmuştur..
Kanıtlar,böylesine etki yaratan bir olayın bir yıllık bir zaman içinde gerçekleşmesini gerektirmektedir.Kaynak
Hüküm Gerektiren Yeni Kanıtlar.
Josh McDowell
Kutsal Kıtap’ta Yaratılış’ta:
“Enginlerin bütün kaynakları fışkırdı, göklerin kapakları açıldı.”
Yaratılış 7:11Der.
Öncelikle toprak yarılıyor ve yer altındaki sular fışkırıyor,aşırı basınç yüzünden.ayet’te belirtildiği gibi atmosferdeki suyla birlikte (Yağmur) bu yeryüzüne iniyor. Şimdi yer kabuğunun bu şekilde yarılması için , yer altında yani,iç’te çok şiddetli volkanik patlamaların olması gerekiyor.(bu insanın aklına, kıtaların yer değiştirmesini de getiriyor doğal olarak. )yani yer katmanlarında da değişimler yaşanıyor.ki bu bilimsel olarak ta açıklanabiliniyor.bu gün dünya üzerinde (örnek dinazorlar gibi) nesli tükenmiş bir çok türde hayvanın yok olduğunu biliyoruz. bu genelde doğal yaşam şartlarının değişimi, tufandan sonra iklimde değişiklik.Jeolojik değişimim,yada meteorlara (uzaydan düşen çok büyük gök taşları) bilimsel olarak, cinslerin yok olması bu etkilere bağlanabiliniyor.
Tufan zamanında daha sonra ,üreme için, öncelikle genç hayvanlar alındı.ben bu şekilde düşüyorum.yer kaplama acısından da bu avantaj.
Diyorsun ki:
Nuh Tufanına dair hiçbir jeolojik kanıt yok.Dünyanın tümüne etki eden bir tufanın izi nasıl olur da silinebilir.
Tufanın yol açtığı dev boyutlardaki tortu katmanları,yukarda ki daha önceki paylaşımda yazdığım gibi, konuda geçen, Taşlaşmış iskelet parçaları üzerindeki kalsit mineral çökeltileri bunların su altında kalmış olduklarını gösteren bulgular,yüksek dağlarda
yarıklarda yada bunların olduğu bölgelerdeki araştırmalarda ortaya çıkan tortulaşmış yada taşlaşmış kalıntılar.Tufanın yol açtığı dev boyutlardaki tortu katmanlarının varlığını… hadi es geçtik diyelim, oluşmuş erozyonların ortaya çıkardığı kömür yada petrol yatakları fosilleri…
Sizce bunlar da bir şey ifade etmiyormu.?
Sonuçta fosillerin çoğu ,büyük bir felaket sonucu çok kısa sürede dev mezarlar oluşturmuş. balık gibi iyi korunmuş bir fosil,bakteriler yada çürüme özelliğini yitirmeden tortul tabaka arasından çıkabiliyor.çıktığı tortul tabaka da.. bilmem kaç bin yükseklikteki bir dağ… olabiliyor.Meraklı 123 kardeş,
Şimdi şu denilmez mi.!“İyide balığın dağda ne işi var” diye düşünceye cevap…da..şiddetli bir yeryüzü olayının (tufan gibi)gerçekleşmesidir.
Esenlikle.
22. Haziran 2012: 8:52 #37111AnonimPasifKanıt derken Nuh’un tüm dünyayı gezip tüm hayvan türlerinden 2 çift alması mümkün mü?Nuh’un aslında yerel bir tufan öyküsü olduğunu düşünüyorum küresel olması bana biraz zor geliyor.Sümerliler ve Babilliler değil birçok uygarlık tufan öyküsü anlatır.Hepsi birbirinden etkilenmiş olabilir kültürler bu hikayeyi günümüze kadar oynamalar yaparak getirmiş olabilir.Kutsal Kitap Nuh hikayesine çok büyük önem verir.İnsanlıkla Tanrı’nın bir anlaşma simgesi olarak gökkuşağı kullandığını bile söyler.Bunları zaten biliyorsunuz Nuh Tufanına inanmıyor değilim ama küresel bir tufan ihtimali güç gözüküyor.
22. Haziran 2012: 21:17 #37114AnonimPasifMeraklı 123 Kardeş:
Diyorsun ki:
“Kanıt derken Nuh’un tüm dünyayı gezip tüm hayvan türlerinden 2 çift alması mümkün mü?Nuh’un aslında yerel bir tufan öyküsü olduğunu düşünüyorum küresel olması bana biraz zor geliyor.Sümerliler ve Babilliler değil birçok uygarlık tufan öyküsü anlatır.Hepsi birbirinden etkilenmiş olabilir kültürler bu hikayeyi günümüze kadar oynamalar yaparak getirmiş olabilir.Kutsal Kitap Nuh hikayesine çok büyük önem verir.İnsanlıkla Tanrı’nın bir anlaşma simgesi olarak gökkuşağı kullandığını bile söyler.Bunları zaten biliyorsunuz Nuh Tufanına inanmıyor değilim ama küresel bir tufan ihtimali güç gözüküyor.”
Yaratılış 6’tıncı bölümde; Tanrı Nuh peyganbere :“Türlü çeşit kuşlar, hayvanlar, sürüngenler sağ kalmak için çifter çifter sana gelecekler.“ diyor.
Aşağıda ayet’in tamamını yazdım.Yani Nuh peyganberin tüm dünya’yı dolaşıp hayvanları toplaması gerekmiyordu.Her tür Hayvan’ın geleceğini Tanrı Nuh’a belirtmişti,tüm dünya’yı dolaşmasına gerek kalmamıştı.Nuh toplayabildiğini topladı.Tanrı’nın güç’ü de ona bu konuda yardım etti.Yani ayet’ten anladığım bu ve dolayısıyla ,sizin dediğiniz gibi bu yerel bir tufan savından çıkıyor.jeolojik kanıtlar dünyanın her yerinden çıkabiliyor.Dikkat edersen yazıda bu da geçiyor fakat arkasından da yazılı olan şu dur.
” Bazıları bu tufanın çok büyük boyutlu ancak yöresel olduğunu iddia etmektedirler..Ancak tüm yeryüzünü kaplayan bir tufanı destekleyen jeolojik kanıtlar mevcuttur.Tufan öncesi son dönem hayvanlarının iskelet parçaları dünyanın bazı bölgelerindeki derin yarıklarda bulunmuştur.Bu durumun en mantıklı açıklaması ise bir tufan olarak görülmektedir.
Yani bu durumda, küresel demek daha mantıklı bir sav olur, diye düşünüyorum.
Yağmur kırk gün sürmüş.başka yazılarda 150 gün boyunca yer altı kaynaklarından su fışkırdığı ve ayet’te de “Yeryüzündeki bütün yüksek dağların sular altında kaldığından bahseder.Yaratılış 7:17.19Nuh ve ailesinin 371 gün boyunca gemide kaldığını kaynaklar belirtmekte.
Sağ kalabilmeleri için, her canlı türünden bir erkek, bir dişi olmak üzere birer çifti gemiye al.
Türlü çeşit kuşlar, hayvanlar, sürüngenler sağ kalmak için çifter çifter sana gelecekler.
Yanına hem kendin, hem onlar için yenebilecek ne varsa al, ilerde yemek üzere depola.”
Nuh Tanrı’nın bütün buyruklarını yerine getirdi.
Yaratılış 6:17:22“İnsanlıkla Tanrı’nın bir anlaşma simgesi olarak gökkuşağı kullandığını bile söyler.”diyorsun
Evet.Yağan her yağmurda,gökkuşağı bu vaadini hatırlatacaktı,yani tanrı’nın vaadini.Çünkü, Tanrı bir daha tufanla yok etmiyeceğini vaad etmişti.Sizinle antlaşmamı sürdüreceğim: Bir daha tufanla bütün canlılar yok olmayacak. Yeryüzünü yok eden tufan bir daha olmayacak.”
” Tanrı şöyle sürdürdü konuşmasını:
“Sizinle ve bütün canlılarla kuşaklar boyu sonsuza dek sürecek antlaşmamın belirtisi şu olacak:
Yayımı bulutlara yerleştireceğim ve bu, yeryüzüyle aramdaki antlaşmanın belirtisi olacak.
Yeryüzüne ne zaman bulut göndersem, yayım bulutların arasında ne zaman görünse,
sizinle ve bütün canlı varlıklarla yaptığım antlaşmayı anımsayacağım: Canlıları yok edecek bir tufan bir daha olmayacak. Bulutlarda ne zaman yay görünse, ona bakıp yeryüzünde yaşayan bütün canlılarla yaptığım sonsuza dek geçerli antlaşmayı anımsayacağım.” Tanrı Nuh’a, “Kendimle yeryüzündeki bütün canlılar arasında sürdüreceğim antlaşmanın belirtisi budur” dedi.
Yaratılış 9:9.11.13Esenlikle.
-
YazarYazılar
- Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.