Türkiye’de Hristiyanlar Eziliyor!
- Bu konu 2 izleyen ve 1 yanıt içeriyor.
-
YazarYazılar
-
23. Nisan 2008: 18:48 #24931AnonimPasif
‘Türkiye’de Hristiyanlar eziliyor’
İtalyan dergisi Grazia’ya göre Türkiye’de Hristiyanlar ezilip horlanıyorlar. İtalya’daki haftalık haber dergilerinden Grazia, Türkiye’deki Hristiyanların ezildiğini ve horlandığını ileri sürdü.
Roma Katolik Kilisesi’nin ruhani lideri Papa 16. Benediktus’un Türkiye ziyareti öncesi Türkiye’de Hristiyanların içinde bulundukları koşulları ele alan bir dosya yayımlayan Grazia, Türkiye’de çalışan Katolik papazlar ve rahibelerle yapılan söyleşilere dayanarak, Hristiyanların ezildikleri ve horlandıkları iddiasına yer verdi.
Türkiye’de Hristiyanlık korkusunun (Hristiyanofobia) giderek arttığını ileri süren Katolik yetkililer, vaftiz ettikleri Türklerin de bu korku nedeniyle Hristiyan olduklarını açıklamaktan çekindiklerini iddia etti.
Papalık Anadolu Temsilcisi Piskopos Luigi Padovese, Papa’nın Türkiye ziyaretiyle bu olguyu değiştirmesini ümit ettiğini belirterek, ”Papa’nın ziyaretinin bizim kimliğimizi güçlendirici bir etki yaratmasını umuyoruz. Gizli Hristiyanların, kendi dinlerini artık açıkça yaşayabilmelerine de yardımcı olmasını ümit ediyoruz” dedi.
Piskopos Padovese, Türkiye’de Hristiyanlara karşı düşmanlık ve güvensizliğin giderek arttığını savunarak şöyle konuştu:
”Türkiye’de iyi bir Türkün iyi bir Müslüman olması gerektiği biçiminde bir felsefe hakim. İyi Müslüman da, Hristiyanlara karşı düşman olmasa bile, güvensizlik içerisinde. Yakın zamana kadar, bizlere hedef alan şiddet olaylarıyla karşılaşmamız söz konusu değildi.” Piskopos olmasına rağmen Türkiye’deki yetkililerin kendisine sıradan bir yabancı vatandaş muamelesi yapmalarından da yakınan Padovese, ”Oturma iznimi de halen yenilemediler” diye konuştu.
Padovese’nin, Grazia dergisine yaptığı açıklamada, bugüne dek basına yansımamış bir olaydan söz etmesi de dikkati çekti. Bir motosikletlinin gözdağı vermek için kendisini ezmeye kalkışmış olduğundan bahseden Padovese, ”Amaçları beni öldürmek değildi. Ama beni uyarmak istiyorlardı. O günden bu yana polis korumasıyla dolaşıyorum” dedi.
Antakya’da 40 yıldan beri görev yapmakta olan Domenico Bertogli adlı bir başka Katolik papaz da, vaftiz ettikleri kişilerin Hristiyan olduklarını gizlemek durumunda kalmalarından yakınarak, ”Her yıl yeni inananları vaftiz ediyoruz. Papa’nın ziyaretinin, gizli Hristiyanların kendilerini açığa çıkarabilmelerine yardımcı olmasını umut ediyorum” diye konuştu.
Bertogli, Müslümanlarla dinler arası diyaloğun imkansız olduğunu ileri sürerek, ”Ben İslam’la sadece karşılıklı saygı ilişkisinin tesis edilebileceği inancındayım. Müslümanlarla ilahiyat alanında diyalog imkansız” diye konuştu.
Mersin’de görev yapan 80 yaşındaki Katolik papaz Roberto Ferrari ise geçen Mart, bir Müslüman gencin kiliseye girerek, ”Hepinizi öldüreceğiz, sizler imansızsınız” diye bağırıp kendisini bıçaklamaya kalkıştığını anlattı.
Türkiye’de görev yaptığı 50 yıllık süre içerisinde casusluk ve yolsuzluk gibi gerekçelerle hapishaneye de girip çıkmak zorunda kalmaktan yakınan Papaz Ferrari, ”Papa’nın Türkiye ziyareti bence pek de başarılı olmayacak. Bu ülkede, Hristiyanlara karşı savaş çağrısı yapan pek çok fanatik var” diye konuştu.
Türkiye’de görev yapan Maria Grazia Zambon adlı Katolik rahibe ise Katolik Papaz Andrea Santoro’nun Trabzon’da bir cinayete kurban gitmesinin ardından, ülkedeki atmosferi şu sözlerle dile getirdi:
”Bu barbar cinayet, Türkiye’deki iki anlayış arasında derin bir uçurum bulunduğunu gösterdi: Bir yanda haçlı seferlerinden bahsederek Batı’ya karşı kini körükleyen kökten dinci, fanatik ve milliyetçi kesimler var, diğer yanda ise diyalog arayışındaki siyasi ve dini yetkililer. Televizyonlarda Hristiyanlık inancı komik gösterilmeye çalışılıyor. Okul kitaplarında İncillerin sahte olduğu, ahir zamanda İsa’nın yeryüzüne inerek Hristiyanları İslam’a çekeceği öğretiliyor.” Rahibe Zambon, Papa ziyaretinin Türkiye’deki Hristiyanların yalnız bırakılmışlık duygusundan kurtulmalarını da beraberinde getirmesini dileyerek, ”Papa umarız bizleri de hatırlar. Kendisinin bizlerden de bahsetmesini, bizleri yalnız bırakmamasını umuyoruz” diye konuştu.
6423. Mayıs 2008: 15:04 #28913AnonimPasifBertogli, Müslümanlarla dinler arası diyaloğun imkansız olduğunu ileri sürüyo. ya bizler müslümanlığa inanmıyoruz ki, ne diyaloğundan bahsediyorlar? Ayrıca Almanya’da ve diğer birçok Avrupa ülkesinde de müslümanların durumunun bu anlattıklarınızdan farklı olduğunu düşünmüyorum, bence insanların daha objektif olmaları gerekiyor. Eger konu örnek vermeyi gerektiriyorsa sorun bakalım Yahudiler neler anlatacaklar? Veya müslümanlara sorun tabii ki bu ülkede değil
-
YazarYazılar
- Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.