Ruhsal Armağanlar ve Kadın peygamberlik
- Bu konu 2 izleyen ve 1 yanıt içeriyor.
-
YazarYazılar
-
9. Aralık 2009: 0:32 #26656AnonimPasif
Sevgili kardeşim Mutluluk.Gündüz çalıştığım için hemen cevap veremedim.Sorunu az önce okudum. Bana sordugunuz soru kadın peygamberler sanıyorum.
Galatyalı kardeşimizin dediği gibi,zaten bende daha önceki konularda da bununla ilgili de yazmıştım.Kadın ve erkek Rab’bin gözünde eşittir ve birbirinden bağımsız değildir.Çünkü kadın erkekten yaratıldığı gibi,erkek te kadından doğar.Kadının başı erkek ,erkeğin başı Mesih’tir.Kutsal Kitab’a göre.
Peygamberlik nedir.?.Bir Kişinin dogrudan Tanrı’dan aldığı Tanrı esinlemesini başkasına,yada başkalarına aktarmasıdır.Dinler tarinini inceledigimizde kadın, erkek biçok peygamberin varlıgını görebiliriz.Peygamberler insanları geliştirir,teselli eder,uyarır,gelecekten olacaklardan haber verir,yol gösterir.O günlerde Yaruşalim’den Antakya’ya bazı peygamberler geldi.Bunlardan Hagavos, adlı biri ortaya çıkıp, bütün dünyaya şiddetli bir kıtlık olacagını, Ruh aracılığıyla bildirdi.
( Elçilerin İşleri:11:27.28)Peygamberlik,Tanrı’nın bizlere verdiği Ruhsal bir armağandır,Bu armagan ilk anlaşmada da,İkinci antlaşmada da ,şimdi de geçerlidir.Tanrı bunu verirken cinsiyet farkına bakmaz.Yani peygamberlik sadece erkeklere verilmez,kadınlarda bu armağanla Rab’be hizmet etmişlerdir.
Ondan sonra bütün insanların üzerine Ruhumu dökeceğim.Oğullarınız,kızlarınız peygamberlikte bulunacaklar.Yaşlılarınız
düşler,gençleriniz görümler görecek.( Yoel 2:28)Peygamberlik Tanrı sözünü güvenilir açık,etkili,bir biçimde bildiren herhangi bir vaizi,tanımlamak için de kullanabiliriz.Karşımızdaki kişiyi yüreklendirir, güçlenmesini saglayabiliriz …(Kendileri peygamber olan Yahuda ile Silas,bir çok konuşmalar yaparak kardeşleri yüreklendirip, ruhça pekiştirdiler. (Elçilerin İşleri:15.32 )
İman eden ve İsa Mesih’i Rab ve kurtarıcı kabul eden her kardeşte,Tanrının bize bahşettiği ruhsal armayanlara sahip oluruz.Bunu başlarda bilmeyiz. Bu armağanlar Rab’de geliştekçe,ve dualarımız sonucu ortaya çıkar …Peygamberlik te, bu armağanlardan birtanesidir.Bazen bir kaç armagana sahipte olabiliriz.Bunlar farklı armaganlarda olabilir.Benim armaganım mesela bir kaç tane. Bu zamanla ortaya çıktı.Kilisemde Peygamberlik armaganı almış bayan kardeşlerimiz de var.
(Çeşitli Ruhsal armağanlar vardır,ama Ruh birdir.çeşitli görevler vardır,ama Rab birdir.Çeşitli etkinlikler vardır,ama herkezde hepsini etkin kılan aynı Tanrı’dır.Herkesin ortak yararı için herkese Ruhu belli edecek bir yetenek veriliyor.Ruh aracılıgıyla birine bilgece konuşma yeteneği,ötekine aynı Ruhtan bilgi iletme yeteneği,birine aynı ruh aracılığı ile iman,ötekine Ruh aracılığı ile hastaları iyileştirme armaganı,birine mucize yapma olanakları ,birine Peygamberlikte bulunma,birine dillerle konuşma,bir başkasına da bu dilleri çevirme armağanı veriliyor.Bunların tümünü etkin kılan tek ve aynı ruhtur.Ruh
bunları herkese dilediği gibi ayrı,ayrı dagıtır 1Kor:12.:4.11)(Sevginin arkasından koşun ve ruhsal armaganları,özellikle peygamberlik, yeteneğini gayretle isteyin.1 Kor:14:1)
(Bu nedenle, sizde ruhsal armaganlara heveslendiğinize göre inanlılar toplulugunu geliştiren ruhsal armağanlar bakımından zenginleşmeye bakın. 1 kor:14.12)Kutsal Kitap’ta geçen kadın peygamberler.
Hakimler.4:4 Peygamber Debora.
1 Krallar.11:29 Peygamber Ahiya.
2.Krallar.22:14.Peygamber Hulda.
Çıkış.15:20 Peygamber Miryam.
Nehemya.6:14 Peggamber Noadya
Luka 2:36.Kadın Peygamber Aşer oymağından Fanuel,in kızıMutluluk kardeş Kilise bir bedendir Bu bedende herbir kardeşin ve bütün üyelerin sorumlulugu vardir kilisenin Rab’bin bereketinden yararlanmasi,ve kilisenin esenligi için Kutsal Kitab’a uygun olması gerektiği görüşündeyim. Bizler ancak Kutsal Ruh ile ve onun armaganlarıyla doluluğa erişebiliriz.
Rab’bin Ruhu Sen ve Tüm Kardeşlerimin üzerinde olsun. Amin
9. Aralık 2009: 8:01 #34024AnonimPasifKutsal kıtab,a göre
Peygamberlik nedir..Bir Kişinin Dogrudan Tanrıdan aldığı Tanrı esinlemesini başkasına,yada başkalarına aktarmasıdır.Saba kardeşim, bence yukarıdaki sözleriniz çok önemli.
Yazılarınızdan anladığım kadarıyla protestansınız ve protestan olmanız bu konuda birbirimizi daha rahat bir şekilde anlamamızı sağlayacaktır.
Neden? Çünkü Kiliselerimizde Rab’bin Söz’ü olan Kutsal Kitap’ı tek yetkin kılıyoruz.
Kutsal Metinler insanlara öğretiler vermek için, insanları azarlamak için, insanları doğru yola getirmek için kullanılır. Yani tam manasıyla bunlar çobanın görevleridir. Çoban kendi şahsi becerileriyle lider olmaz. Kutsal Metinlere göre davranır. Kutsal Metin ne yazıyor ise onu uygular ve hiç bir şekilde kendi düşüncelerini olayın içine katmaz.
Sanırım buraya kadar hem fikiriz?
Şimdi gelelim olayımıza…
Kadın peygamberler…
Bir Kişinin Dogrudan Tanrıdan aldığı Tanrı esinlemesini başkasına,yada başkalarına aktarmasıdır.
diyorsunuz…
Peki… Bir kadın peygamber, Tanrı’dan almış olduğu Tanrı esinlenmesini başkalarına aktararak o insanlara doğru yolu göstermiş ve o insanların hayatlarına yön vermiş olmuyor mu? Peki bu çobanlık değildir de nedir?
Bu güne gelelim… Kadınların da sarf etmiş oldukları Tanrı esinlenmesi yazıya dökülüp, Kutsal Kitap oluşturulmadı mı? O Kutsal Kitap bu gün bizim Kiliselerimizde tek yetkiye sahip değil midir? Bu gün, “çoban” diye nitelendirdiğimiz pastör aslında kadınların sözlerinin de içinde bulunmuş olduğu Kutsal Metinler ile insanlara liderlik yapmıyor mu?
İşte olaya bu gözle bakınca kadın peygamber ile günümüz kilise önderinin arasında bir fark olmadığını (liderlik olarak) göreceksiniz. Çünkü günümüz kilise lideri kimi zaman kadın peygamberlerin sarf etmiş oldukları sözleri referans alıp, onları uygulayıp topluluğuna yön verir.
Şu eleştiriyi getirebilirsiniz; “O sözleri kadın değil, Rab söylemiştir çünkü olayın içinde Kutsal Ruh vardır” diyebilirsiniz. Ama bu eleştirinizde sadece kadınlar için geçerli olmaz, herkes için geçerli olur. Sonuçta kürsüde konuşan pastör de Kutsal Ruh yardımı ile konuşuyor. Liderlik yapan kişi de Kutsal Ruh ile Liderlik yapıyor yahut Kutsal Metin yazarlarının hepsi de Kutsal Ruh ile yazdı.
Kilisenin Rabbin bereketinden yararlanmasi,ve Kilisenin esenligi için Kutsal Kıtaba uygun olması gerektiği görüşündeyim.
Ayetleri çarpıtmayalım!
İkidir bu tarz cümleler kuruyorsunuz. Aslında burada sözüm direk olarak size değil. Çünkü sizin gibi düşünen çok insan olduğunu biliyorum.
Kutsal Kitap’tan taviz vermemek farklı bir şeydir. Ortaçağ zihniyetine bürünüp hiç bir şeyi sorgulamadan bize sunulanı yememiz çok farklı bir şeydir.
Açıkçası doğruyu bulabilmek için bir şeylerin sorgulanması taraftarıyım, tabi bunları yaparken Kutsal Kitap dışına çıkmamak en önemli faktördür.
Size bu konuda sadece tek bir örnek vermek istiyorum. Zamanında Kutsal Metinleri kendi dillerine çevirip, insanları (halkı) bilinçlendirmek isteyen insanlar yakılarak öldürüldü. İşte bu zihniyetin bedelini biz çok kötü bir şekilde ödedik ve hala da ödüyoruz.
Ama baskılara ve ölümlere rağmen Kutsal Metinler ülke dillerine çevrildi ve halk bu kitapları okumaya başlayıp bilinçlendi ve sonradan aslında Kutsal Kitap’ta olmayan ama insanlar taraafından uydurulmuş putperest palavraların farkına vardı ve bunlara karşı çıktı.
İşte bu yüzden biz protestocuyuz:) İşte bu yüzden biz bölücülüğü erdem sayan bir mezhebiz:)
Aynı hatayı kendi içimizde de yapmayalım.
Kutsal Metinlere bağlı kalarak ve Kutsal Metinler ışığı altında herşeyin sorgulanması taraftarıyım.
-
YazarYazılar
- Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.