Lutfen bu yaziyi okuyunuz (ANF’den aliniti)

  • Bu konu 2 izleyen ve 1 yanıt içeriyor.
2 yazı görüntüleniyor - 1 ile 2 arası (toplam 2)
  • Yazar
    Yazılar
  • #26640
    Anonim
    Pasif

    ANF
    08:47 / 02 Aralık 2009
    ANKARA – İsviçre’de pazar günü yapılan halk oylamasıyla minarelerin yasaklanması üzerine sert tepki veren Türkiye’de kilise yapmalarına izin verilmeyen Protestanlar Ankara’da bir dükkanı ibadethaneye çevirdiler. Son bir yılda Türkiye’de kiliselere yönelik en az 15 saldırı gerçekleşti.

    Türkiye’de önce Zirve katliamı, rahip cinayetleri, sonra Hrant Dink suikastiyla kiliselere saldırılar arttı. Son 4 yılda çeşitli saldırılara uğrayan Protestanların kilise yapmasına izin verilmiyor. Kilise için arazi alamayan Protestanlar konuyu AİHM’e taşıdı.

    İbadet edecek yer bulamayan Protestanlar, kiraladıkları apartman katlarında ya da dükkanlarda ayin yapmak zorunda kalıyor. Bu yerlerdeki güvenlik zaafından da payını alan Protestanlar, tehdit ve saldırılarla da karşı karşıya bırakılıyor.

    İmar Yasası’nda daha önce belediyeleri camilere yer tahsis etme görevi veriyordu. 2003 yılında bu yasanın bu maddesi değiştirildi ve “İmar planlarının tanziminde, planlanan beldenin ve bölgenin şartları ile müstakbel ihtiyaçları göz önünde tutularak lüzumlu ibadet yerleri ayrılır” şeklinde genişletildi.

    YASA VAR YER YOK

    Geçen yıl Kurtuluş Kiliseleri Derneği, İmar Yasası’ndaki değişiklik üzerine Çankaya Belediyesi’ne başvurdu. Başvuruda, “Çankaya ilçe merkezinde bir ibadet yeri alanının Kurtuluş Kilisesi’ne tahsis edilmesi” istendi. Çankaya Belediyesi ise bu talebi reddetti.

    Çankaya Belediyesi’nın CHP’li Başkanı Muzaffer Eryılmaz, Protestanlar’ın talebini, imar planı yapma ve değiştirme yetkisine sahip olan Belediye Meclisi’ne havale etmeden tek başına karar vermişti. Yasaya aykırı olarak verilen bu karar sürecinde ise Eryılmaz’ın “Apartman altlarında, balkonu olan olmayan yerlerde bile kilise var. Hatta orada öyle misyonerlikler yapılıyor ki, Türk vatandaşı olanlara her Pazar günü yoklama yapılıyor. Oraya giden, orayı kabul eden adam bir de 250’şer dolar aylık veriyorlar” şeklindeki demeci gazetelerde yayımlanmıştı.

    Protestanlar, Belediye Başkanının bu tutumu üzerine Ankara İdare Mahkemesi’ne başvurdu. Yapılan başvuruda, İmar Yasası’nın belediyelere ibadet yeri ayırma görevi vermesine karşın, Çankaya Belediyesi’nin bu yükümlülüğünü yerine getirmediği belirtildi.

    BAŞVURUDA LOZAN ANLAŞMASINA DİKKAT ÇEKİLDİ

    Lozan Anlaşması’nın da Türkiye’de oturan herkesin dinsel ayinlerini serbestçe yapma hakkını güvenceye aldığına dikkat çekilen başvuruda, Çankaya Belediyesi’nin bu tutumuyla Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin din özgürlüğü maddesini ihlal ettiği kaydedildi. Başvuruda, İmar Yasası, AHİS ve Lozan Anlaşmalarına aykırı olduğu gerekçesiyle belediye kararının yürütmesinin durdurulması talep edildi.

    Ankara İdare Mahkemesi ise belediye kararının hukuki olduğu gerekçesiyle, yürütmeyi durdurma talebini reddetti. Protestanlar, mahkeme kararını Bölge İdare Mahkemesi’ne temyiz etti ancak Bölge İdare Mahkemesi de temyizi reddetti.

    Türkiye’nin en büyük ilçelerinden biri olan Çankaya’da ibadet edecek yer bulamayan Protestanlar, AİHM’e başvurdular.

    Son yedi yılda 10 kez kilise yapımı için yaptıkları başvurulardan olumsuz cevap alan Kurtuluş Kiliseleri Derneği şimdi Ankara’nın Kurtuluş semtindeki bir dükkanda ayinlerini yapıyorlar. Ancak bu kez Protestanlar Ankara Valiliği’nin hedefi oldu. Yargıtay, valiliğin dükkanda ibadet yapıldığı gerekçesiyle Kurtuluş Kiliseleri Derneği hakkında açtığı kapatma davası açtı.

    AİHM, daha önce bir evi kiliseye dönüştüren iki kişinin yargılanması ile ilgili davada Türkiye’yi mahkum ederken, ibadet yeri oluşturulması konusunda da tavsiyede bulunmuştu.

    KİLİSELER CAMİ YAPILDI

    Öte yandan yakın zamanda Kars’taki 12 Havariler Kilisesi cami olarak kullanılıyor. Vakıflar Genel Müdürlüğü, 1993 yılında kiliseyi Diyanet İşleri Başkanlığı’na devretti. Böylece kilise cami olarak kullanılıyor. Kars’ın merkezinde daha önce bulunan katedralin de çift kubbeleri yıkılarak, 2 köşesine 2 minare dikildi. Eski katedral ismi ise şimdi ‘Fethiye Camiisi.’ 12 Havariler Kilisesi’nde geçen yıl ayin yapmak isteyen turistlere İl Müftüsü ‘’turistler ‘Kümbet Camisini’ sadece ziyaret edebilirler. Ama ayin yapamazlar’’ diyerek izin vermemişti.

    AB’DEN EELEŞTİRİLER

    Avrupa Komisyonu’nun Ekim ayında yayımladığı İlerleme Raporu’ndaki Türkiye dini özgürlükler konusunda eleştirilerde bulunmuştu: Raporda şu ifadeler dikkat çekti: “Gayrimüslim cemaatler ibadet yerleriyle ilgili olarak sık sık ayrımcılığa tabi tutulduklarını ve idari belirsizlikle karşı karşıya kaldıklarını belirtiyor. Kendilerine ibadethane için yer tesis edilmesi yönünde yaptıkları başvurular reddediliyor. Mevcut Protestan kiliseleri ve Yehova Şahitleri’nin dua odaları davalarla karşı karşıya. Alevi cemevleriyle ilgili iki dava sürüyor, biri Danıştay’da görülüyor. Üç belediyenin üç tane Alevi cemevini ibadethane olarak tanımasına rağmen, cemevlerini tanımayan genel politika devam ediyor.”

    ANF NEWS AGENCY

    NOT: HABERİ KOPYALAMAK VEYA YENİDEN YAYINLAMAK YASAKTIR

    #34000
    Anonim
    Pasif

    Umarım bu yanlıştan biran önce dönülür, bizim inandıklarımıza inanmasalarda her insanın inancını özgürce yaşamaya hakkı vardır…

2 yazı görüntüleniyor - 1 ile 2 arası (toplam 2)
  • Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.