KUTSAL ÖPÜŞ
- Bu konu 1 izleyen ve 0 yanıt içeriyor.
-
YazarYazılar
-
6. Ekim 2006: 1:22 #23658EvangelistAnahtar yönetici
“Kutsal olun, çünkü BEN kutsalım” (I.Petrus1.15) diyen Tanrı kendi
kutsalığını doğal olarak kendi halkında görmek istemektedir. Kutsal olan
Tanrı’ya yaklaşmak isteyenlerin aynı kutsallığa sahip olması gerekir. Tanrı’nın bizden beklentisi ve isteği budur. Tanrı ile ilişkisinde kutsallığı koruyan kişi tüm insani ilişkilerinde de aynı kutsallığı devam ettirecektir. Kutsallık Tanrıyla ve beşeri hayatla olan ilişkimizi etkilemeli ve yönlendirmemelidir. Kutsallık Tanrı ve insanlarla olan ilişkimizde hayatımızın merkezi olmalıdır.
* * * *
Asık surat can sıkıntısı ve stresin bir işareti olduğu gibi çatık kaşlar da öfkenin işaretidir.Ya öpücük? Derin bir bağlılık sevgi, aşk, karşımızdaki bağışlama, onu kabul etme simgesi olan öpücük Yahuda’nın dudaklarında bir ihanet
simgesine dönüşmüştür. Dünya ve benlik merkezli Yahuda’nın öpücüğü kutsal olmayan bir öpücüktür. Yani Yahuda kutsal yaşamayan bir kişidir. Kutsal
kitap ise İsa Mesih’e iman etmiş insanların her durumda kutsallığı korumalarını ve devam ettirmelerini bekler:
* * * *
Ortodoğu kültüründe yolda birbiriyle karşılaşan insanların selamlaşmasının
bir parçasıdır öpücük. “Birbirinizi sevgiyle öperek selamlayın.”(I Pet 5:14)
diyen ayette olduğu gibi bu yüzden Pavlus’un Efes kilisesinin ihtiyarlarıyla yaptığı toplantı sonunda ihtiyarların, Pavlus’un boynuna sarılıp onu öperek (Elçiler 20:37) kutsadıklarını görüyoruz. Ülkemizdeki kiliselerde her toplantı öncesi ve sonrasında imanlıların birbirlerine “esenlik” dilerken sarılmaları ve öpmeleri Havarilerin dönemindeki bu kutsal geleneğin bir devamıdır.
* * * *
“Birbirinizi kutsal öpüşle selamlayın.” (Romalılar 16:16, I.Korintliler 16:20,
I.Korintliler 13:12, I.Selanikliler 5:26) diyen ayetlerde Yahuda’nın Kutsal
olmayan öpücüğü bizlere hatırlatılırken diğer yandan kutsallık üzerine dikkat çekilir. Yani kutsallık yanlızca Tanrı ile olan ilişkimizde değil tüm insani ilişkilerimizde de olması gerekir. İsa’nın bir ferisinin evine davetli olduğunu öğrenen günahkar bir kadın oraya gider, onun ayakları dibinde durur, ağlar,
saçlarıyla İsa’nın ayaklarını siler, öper. Günahkar kadın İsa’ya baktığında O’nun kutsallığı ile kendi günahkarlığı arasındaki o derin mesafeyi görür.
Kurtuluşu için İsa’nın kurtarıcılığına muhtaç olduğunun farkındadır. İşte böyle bir tövbe ve pişmanlık bizlerin hayatında gerçekleşmemişse kutsallığa henüz yaklaşmış sayılmayız.
* * * *
Kutsallık ve sevgi (Yahuda’da olmayan) Tanrı’nın bizden beklentisidir.
Niye ? İsa Mesih şan ve görkem içinde kutsal melekleriyle birlikte kilisesini almaya geldiğinde görmek isteyeceği şey bunlardır da onun için…
Rab İsa, sana iman ediyorum. Beni korkutan herhangi bir şeyin beni ezmeyip,
sana itaat etmeme engel olmaması için, imanımda beni destekle! Kilisene eşlik et,
kilisenle beraber kal, çobanların ve müminlerin imanını güçlendir.
Senin yardımınla kutsal Adını, duymak istemeyenlere bile duyuracağız! -
YazarYazılar
- Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.