Hrant Dink Süikast Sonucu Hayatini Kaybetti
- Bu konu 1 izleyen ve 0 yanıt içeriyor.
-
YazarYazılar
-
19. Ocak 2007: 22:55 #24153klausAnahtar yönetici
Hrant Dink
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Git ve: kullan, araBu madde güncel bilgiler içermektedir.
Olayların gelişimine göre bilgiler sık sık güncellenebilir. Hrant DinkHrant Dink, (d. 15 Eylül 1954, Malatya – ö. 19 Ocak 2007, İstanbul). Ermeni asıllı Türk vatandaşı, Agos Gazetesi genel yayın yönetmeni. 19 Ocak 2007 tarihinde saat 15 sularında, genel yayın yönetmeni olduğu Agos gazetesinin Şişli Halaskargazi caddesi üzerindeki binası önünde uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti.Babası Sivas'ın Gürün ilçesinde, annesi Gülvart ise Sivas'ın Kangal ilçesinde doğup büyüdü. Anne ve babası 1961 yılında İstanbul'a taşınmalarının ardından boşandı. Hrant ve iki kardeşi ailenin bölünmesi ardından Gedikpaşa’daki Ermeni Yetimhanesi'ne yerleştirildi. Bir yandan içinde yaşadıkları Türkiye toplumundan olabildiğince uzaklaşıp, Ermenice konuşmadıkları zaman cezalandırılırken, bir yandan da yetimhaneden ayrıldıktan sonra kolaylıkla topluma uyum göstermesi için yetiştirilir.
Dink bu sırada Türkiye'de gelişmekte olan sol siyasetten etkilendi. İllegal Türkiye Komünist Partisi / Marksist-Leninist çizgisinde siyaset yapmaya başladı. Yakalandığı durumda örgüt ile Ermeni cemaati ilişkilendirilmesin diye ismini mahkeme kanalı ile Fırat olarak değiştirdi.
Liseyi bitirdikten sonra İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi’nde Zooloji eğitimi aldı. Bir süre sonra yetimhanede birlikte büyüdükleri Rakel ile evlendi. Sol siyasetin teröre kanalize olmuş boyutundan uzaklaşmaya başladı.
Kardeşleriyle birlikte açtıkları yayınevi, kırtasiye işini sürdürürken, eşi Rakel’le birlikte, kendileri gibi Anadolu’dan gelen kimsesiz ve yoksul çocukların yetiştiği Tuzla Ermeni Çocuk Kampı’nı yönetmeye başladı. Açılışından 21 yıl sonra kampa devlet el koydu. Denizli Piyade Alayı'nda sekiz ay kısa dönem askerliğini er olarak yaptı.
Bazı gazetelerinde kitap eleştirileri ile başlayan yazı hayatı, basında çıkan yalan haberlere gönderdiği düzeltmeler ile duyulmaya başlar. Patrikhane’ye, “Ermeni toplumu çok kapalı yaşıyor, kendimizi iyi anlatırsak önyargılar kırılır”i][url=”http://tr.wikipedia.org/wiki/Vikipedi:Kaynak_g%C3%B6sterme”%5Dkaynak belirtilmeli[/url][/i diyerek bu amaçla Türkçe bir gazete çıkarmayı önerdi. 5 Nisan 1996 tarihinde ilk sayısı yayımlanan Agos gazetesi'nin kuruculuğunu, yayın yönetmenliğini ve başyazarlığını üstlendi. Agos dışında Zaman gazetesinde yazdı. Yazılarında Türkiye'deki her etnik toplumun ortak ve barış içerisinde yaşaması gerektiğinin altını çizen Dink, aynı zamanda Ermeni cemaatinin patrikhane dışında sivil bir merkezi olması gerektiğini söyledi. Ermeni Diasporasına 1915 olayları için soykırım kelimesini içermeyen daha yumuşak muhalefet yürütmeleri çağrısında bulunan ve 301. maddeden “Türklüğe hakaret” suçlamasıyla yargılanan Dink, Şişli Halaskargazi Caddesi üzerinde bulunan Agos gazetesinin çıkışında 19 Ocak 2007 günü öğle saatlerinde kimliği belirsiz kişi ya da kişilerin silahla saldırısına uğradı ve olay yerinde hayatını kaybetti.
Hrant Dink, Türkiye'de 1909 yılından bu yana, suikast sonucu öldürülen 62. gazeteci oldu.[1]
Suikast ]
-
YazarYazılar
- Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.