Günah Çıkarmak Nedir?
- Bu konu 2 izleyen ve 1 yanıt içeriyor.
2 yazı görüntüleniyor - 1 ile 2 arası (toplam 2)
2 yazı görüntüleniyor - 1 ile 2 arası (toplam 2)
- Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.
Günah Çıkarmak Nedir?
Günah çıkartmak: Hıristiyanlıktaki günahları itiraf etmek ilkesinin Katolik Kilisesi tarafından kurumsallaştırılması yani belli bazı şekil şartlarına bağlanmış olmasını ifade eder. Bu günah çıkartma müessesesi, bazı farklılıklarına karşın, Ortodoks ve Protestan mezheplerinde de yer alır.
Protestanlar buna : “Tövbe ve günahların affı” derler.
Günahları Tanrıya itiraf etmek ve bağışlamayı Tanrıdan istemek gerekir. Ancak kalbini kırdığımız ya da üzdüğümüz biri varsa, bizi günaha düşüren bu eylemimizi Tanrı’ya itiraf ederek af dilemek yeterli olmaz. Bu kişiye de günahımızı itiraf ederek bizi bağışlamasını istemeliyiz.
Ayrıca, bizi kıran ya da üzen biri varsa, biz onu bağışlamadan Tanrı’nın huzuruna çıkarak bağışlanmamızı isteyemeyiz. İncil şöyle diyor: “….günahlarımızı bağışla, çünkü biz de bize karşı suç işleyenleri bağışlıyoruz .”
Siz günahlarınızı Tanrı’ya ya da bir başka Hıristiyan’a Tanrı huzurunda itiraf ederek pişmanlığınızı dile getirebilir ve af dileyebilirsiniz. Sizden af dileyen birine kendisini affettiğinizi söyleyebilirsiniz ama asla birinin günahını çıkaramazsınız.
Protestan inanışına göre bunu ancak Tanrı yapar. Hatta Katolik Pederler dahi günah çıkartmadıklarını ancak kişiye günahlarının Tanrı tarafından bağışlandığını bildirdiklerini söylerler.
(Yeterki insan olsun’dan alıntı)
Bunu Yüce Allah’tan başka kimse bilemez… Allah karar verir affedip affetmeycesine..Çünkü herşey Allah’a mahsustur
Varolan herşeyi yaratan ve herşeyin üstünde “mutlak egemen” olan Rab’bimizdir… Rab’bimiz ve Tanrımız övgüyü, saygınlığı ve gücü almaya layıktır. Bu konuda kuşkuya yer yoktur. Günahlarını Rab’bine itiraf etmeyen ve günahlarından tövbe etmeyen “her can” Tanrı’nın laneti altında yaşar.
Hristiyanlar bu bilinçle Rab’lerine yaklaşırlar. Kişisel doğruluklarına değil, Rab’bin (Mesih İsa’nın) doğruluğuna güvenirler. Mesih İsa’nın çarmıhta yaptıklarına ve ölümden dirilişine güvenirler. Böylelikle Rab’leri ile barışırlar… Çünkü Mesih İsa günahın lanetini kaldırarak, Tanrısal bereketi sunmuştur.
İtiraf-Tövbe-Barışma süreci de böylelikle gerçekleşir.
Rab’de esenkalın…