Din ve Devlet isleri birbirinden ayrilamaz (Habertürk)
- Bu konu 1 izleyen ve 0 yanıt içeriyor.
-
YazarYazılar
-
17. Ekim 2006: 18:07 #23884klausAnahtar yönetici
”Din ve devlet birbirinden ayrılmaz”
Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın Kırıkkale Üniversitesi’nin Akademik yılı açılışında konuştu
10.10.2006 12:35
Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlber Ortaylı Kırıkkale Üniversitesi’nin 2006-2007 Akademik Yılının açılışın da konuştu
Kırıkkale Üniversitesi’nin 2006-2007 Akademik Yılının açılışın da konuşan Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlber Ortaylı Din ve Devlet Ayrılığı kaosun da ilk derste önemli açıklamalarda bulundu. Öğrencilere hitaben konuşan Ortaylı, Din ve Devletin ayrılması Yahudilik ve Müslümanlıkta imkansızdır. Çünkü her iki dinde de din, insanların 24 saatini ayarlar. Sadece devletle olan ilişkilerini değil, özel hayatlarını, nasıl yiyip içeceklerini, karı koca arasındaki ilişkileri ve devletle olan ilişkiyi ayarlar. Devlet ile din iç içe geçmiştir. Devletin görevi insanların dini ibadetini hazırlayabilmektir. Bu son nokta çok önemlidir. Çünkü çağdaş toplumlarda devlet düşmanlığı bir motif alarak yer almaktadır. Bu desteklenecek bir görüş değildir ve tarihi gelenekle de bağdaşır bir yönü yoktur. Devlet ve devletin aygıtı olan bürokrasi ve ordu insan hayatının toplum hayatının vazgeçilmez iki unsurudur. Dini görevinizi yerine getirmek içinde bu ikisinin ayakta olması, kuvvetli olması şarttırdedi.
Batıya Laikliğin nasıl yerleştirileceği üzerinde durulduğunu hatırlatan Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlber Ortaylı ; Asırlar boyunca hırıstıyanlık dini etkilemiş ve şekillendirmiştir. Hırıstıyan dünyasının insanı laik bir devletin değil kilisenin eğitiminden geçmiştir. Kilise insanların ruhunu değil sadece beynini de ele almıştır. En layık olması gereken insanların, sosyalist parti mensuplarının bile temel çelişkisi İslam dünyasında bu iş nasıl olur ? diye sorduğunu görüyorsunuz. Kendi dünyasını tahlil ettiği zaman toplumsal gelişme dinamikleri olarak teknolojik gelişmeyi, sınıf çatışmasını düşünen insanlar İslam Dünyası diye ayrı bir kategoriden bahsetmektedir. Bunu doğrudan doğruya kilisenin, dindar olmasalar, papazlardan nefret etseler, hatta çocuklarını vaftiz ettirmeseler bile insanları çok uzun asırlar boyu eğitimde etkilediklerini gösterir. Böyle bir toplumda ideal bir laizimden bahsedilemezdedi.
Çağımızda bazı fundamentalislerin son zamanlarda dinin devletten ayrılması gerektiğini, dinin ve varidatının herkesçe hesaplanması ve ödenmesi gerektiğini savunduğunu hatırlatan Ortaylı, Dolayısıyla Din tamamen devletin dışına çıkmaktır gibi çok demokrat ve çok progresif görünen görüşlerinin aslında böyle bir toplum için en büyük tehlike ve detrüsyonun hatta kaosun başlangıcı olacağına hiç şüphe yoktur. Burada yeni bir adet çıkarmanın gereği yoktur. Çünkü bünyemiz böyledir. Bizim toplumumuz da laiklik; bilime ,anlayışa, yeni gelişmelere, gelişmiş bir cemiyetin, çalışan bir cemiyetin içtimai gereklerine göre ayarlanır. Bunun örneği batıda yoktur. Hiç kimse önüne laiklik için reçete alarak fark tüketmeye kalkasın. Bunun örneği doğuda da yoktur. Bu tarih boyunca Türk İmparatorluğunun ve Türkiye Cumhuriyetinin kendi götürdüğü kendisinin öncü olduğu bir harekettir. Başkaları ancak bize bakarak bu yolda gidecektir. Bizim yaptığımız hukuk devrimi bir ihtiyaçtırdedi.
Salondakilerin alkışları arasında konuşmasını bitiren Ortaylı’ya günün anısına Kırıkkale Valisi Mustafa Bahrettin Demirer şükran plaketi sundu. Salondan çıkarken Otlaylı’nın etrafını öğrenciler sardı. Uzun bir süre öğrencilerle sohbet eden Ortaylı onlarla hatıra resim çektirmeyi de ihmal etmedi.
-
YazarYazılar
- Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.