Dillerde Konuşma Armağanı Nedir? Dillerde Konuşma Armağanı Bugün Geçerli Midir?

  • Bu konu 2 izleyen ve 1 yanıt içeriyor.
2 yazı görüntüleniyor - 1 ile 2 arası (toplam 2)
  • Yazar
    Yazılar
  • #24464
    Anonim
    Pasif

    Dillerde konuşma armağanı bugünlerde de mi geçerli?


    1.Korintliler 13:8 dillerde konuşma armağanının sona ereceğini ima ediyor, ama onun sona ermesini, 1.Korintliler 13:10’da sözü geçen ‘yetkin olan’ın meydana çıkmasına bağlıyor.
    Kimi yorumcular bu ayette kullanılan sözcüklerin arasında bir fark görüyor:

    ‘Peygamberlik ve bilgi ‘ortadan kalkacak’, oysa diller ‘sona erecek’. Buradaki sözcük farkı, dillerin o yetkin olanın meydana çıkmasından önce bile sona ereceğini gösterdiğine inanırlar. Bu mümkünse de, metinden kesin olarak anlaşılmıyor. Başkaları Yeşaya 28:11 ve Yoel 2:28-29 gibi ayetleri göstererek, dillerde konuşmanın Tanrı’nın yargısının yaklaştığını gösteren bir işaret olduğunu öne sürerler. 1.Korintliler 14:22 dilleri ‘imansızlara belirti’ olarak gösteriyor. Bu düşünceye göre, dillerde konuşma armağanı Yahudilere bir uyarıydı, Tanrı, İsa’yı Mesih olarak kabul etmedikleri için İsrail halkını yargılayacak diye. O yüzden, Tanrı gerçekten İsrail halkını yargıladıktan sonra (o da M.S. 70 yılında Kuddüs kentinin Romalılar tarafından yıkıma uğratılmasıyla gerçekleşti), dillerde konuşma armağanı artık kendi amacını yerine getiremeyecekti. Bu görüşün doğru yönleri olabilse de, dillerin ilk amacı tamamlanmış olması, onların sona ermesini mecbur kılmıyor. Kutsal Yazılar’a göre, dillerle konuşma armağanı mutlaka son bulmuş değildir.

    Öte yandan, dillerde konuşma armağanının bugünlerde de kiliselerde geçerli olduğunu varsayalım: O halde Kutsal Yazılar’da belirlenen kurallara göre uygulanmalıdır. Gerçekten var olan ve anlaşılan bir dil olmalı (1.Korintliler 14:10). Amaç, başka dil konuşan bir kişiye Tanrı’nın Sözü’nü ulaştırmak olmalı (Elç.İşl. 2:6-10). Tanrı’nın elçi Pavlus’a bildirmiş olduğu buyruğa uygun olmalı:

    ‘Eğer bilinmeyen dillerle konuşulacaksa, iki ya da en çok üç kişi sırayla konuşsun, biri de söylenenleri çevirsin. Çeviri yapacak biri yoksa, bilmediği dilde konuşan, toplulukta sessiz kalsın, içinden Tanrı’yla konuşsun.” (1.Korintliler 14:27-28).

    Aynı zamanda 1.Korintliler 14:33’teki sözlere uyulmalı: ‘Çünkü Tanrı karışıklık değil, esenlik Tanrısı’dır. Kutsalların bütün topluluklarında böyledir’.

    Tanrı elbette, başka dil konuşan birine iletişim kurmak amacıyla, kişiye dillerde konuşma armağanını verebilir. Ruh’un armağanlarının dağıtılması konusunda Kutsal Ruh egemendir (1.Korintliler 12:11). Bir düşünün: Misyonerler dil kurslarına gitmek zorunda kalmayıp hemen insanlara kendi dillerinde konuşabilselerdi, çok daha etkin olabilirlerdi. Ancak, Rab öyle yapmıyor. Dillerle konuşma armağanını kullandığını iddia eden imanlıların büyük çoğunluğu, onu yukarıda sıraladığımız ayetlere uygun bir biçimde yapmıyorlar. Bu verilerin ışığında dillerde konuşma armağanının sona erdiği, ya da en azından Tanrı’nın bugünkü kilise için kurduğu planında son derece seyrek kullanıldığı sonucuna varabiliriz.

    Kimi imanlılar dillerde konuşma armağanını kendilerini geliştirmek amacıyla kullanılan bir ‘dua lisanı’ olarak kabul ederler. Bunun için 1.Korintliler 14:4 ve 14:28 ayetlerine dayanırlar: ‘Bilmediği dilde konuşan kendi kendini geliştirir; ama peygamberlikte bulunan, inanlılar topluluğunu geliştirir’.

    Bütün ondördüncü bölümde Pavlus, dillerin çevirilmesi gerektiği üzerinde duruyor (14:5-12 bknz.). Pavlus’un ayet 4’te demek istediği şudur:

    Çeviri yapmadan dillerde konuşursanız, siz ancak kendinizi geliştirmiş olursunuz, kendinize başkalarından daha ruhsal bir görünüm vermiş olursunuz. Ama dillerde konuşup o dillerin tercümesini yaparsanız, herkesi geliştirmiş olursunuz’.

    Yeni Antlaşma’nın hiç bir yerinde sözüm ona ‘dillerde dua etmek’ konusunda ayrıntılı yönergeler bulunmuyor. Yeni Antlaşma’nın hiç bir yerinde ‘dillerde dua etmek’ için herhangi bir amaç gösterilmiyor, ne de özel olarak bir kişinin ‘dillerde dua’ etmesinin gösterildiğini görüyoruz. 1.Korintliler 12:29-30 açıkça gösteriyor ki, herkes dillerde konuşma armağanına sahip değildir.

    Got Questıons

    #36879
    Anonim
    Pasif

    Bu konu uzerinde sunlari paylasmak istiyorum. Topluluk icinde dilde konusabilirsiniz, ve mutlaka dilinizi ceviren mutlaka olacaktir. Bilmiyorum hic sahid oldunuz mu ama Tanri eger dil veriyorsa, cevirisini de mutlaka veriyor. Ve bir de sizin Tanri’ya dua ederken kullandiginiz dil var. Bunu kimse ceviremez cunku o sizin “ozel” diliniz.

    Eger su baptizini olduysaniz, ve Kutsal Ruh baptizi olduysaniz ama hala dillerde konusamiyorsaniz uzulmeyin ya da bende bu armagan yok diye dusunmeyin. Sizden daha olgun bir Hristiyan’dan (dilde konusabilen) sizin icin dua etmesini isteyin ve siz kendiniz de “sessiz zaman”larinizda dua ederken bu armagani isteyin. Ornek olarak Acts: 8 : 14-17′ yi okuyun.

    Ben de dillerde konusamiyordum ve ayin 4’unde tanidiklarim benim icin dua ettiler (Pazar gunu). Bayanlardan biri bana kelimeler odunc al dedi. Hani susma, agzini acmazsan konusamazsin. Pazartesi kilisemin Praise & Worship’ine katildim ve onun dedigini yaptim. 2 kolay kelime soyledim durdum. Komik ve anlamsiz geliyor tabi. Ayni gun Sorumluluk Partnerim’le beraber dua ettik (Sorumluluk partneriniz yoksa lutfen edinin. Sorumluluk partneri (Accountability Partner) Tanri odakli arkadasiniz. Beraber sorunlarinizi tartisip, birbiriniz icin dua ettiginiz, herseyinizi bilen, Tanri yolunda beraber yurudugunuz dostunuz.) Sali gunu Kutsal Kitap kursunda konu (evet sasirtici ama) Kutsal Ruh idi. ve Kutsal Ruh’u henuz icinde olmayan, dillerde konusmayanlar icin kilisemizin Pastor’i (aklima gelmiyor Turkcesi) isteyenler icin dua etti (yaklasik 20 kisiyle beraber). Inanilmazdi gercekten. 21 kadar kisi ayni anda dillerinde konusuyorlardi. Ben de dusunuyordum “nasil olabilir? nasil bilebiliyorsun kelimeleri sallamadigini ya da nasil aklin durdurmuyor seni” cunku dediler ki “kesinlikle dusunmuyorsun. aklinin hic bir islevi yok dillerde konusurken”. hele hele teknik bir insansaniz imkansiz gibi geliyor… Ama durun! Carsamba gunu You Tube’da dillerde konusamayanlar icin yardim tarzinda bir video izlemeye karar verdim (bu arada belirtmeliyim ki bu hafta dizi izlememe orucundayim) Bayan video’da dilinde dua edeceginizi sizin de gozlerinizi kapatip hani kelimeleri tekrar edin dedi. Jesus, Yah-weh, Abba kelimeleri ile baslayin dedi bir de. (Isteyene link’i verebilirim) Bayan dillerde konusurken, birden bire aglamaya basladim ve konusmaya basladim. ne kadar surdu bilmiyorum. Ama nasil bir sevinctir anlatamam. Nasil bir sakinlik! Daha sonra kendi basima dua ederken yine konustum. Ilk kez boyle bir sey oldugu icin biraz ne yapacagimi sasirmistim. Unuturmuyum, ya da bir kereligine mi oldu sorulari aklimdaydi. Persembe sabahi biriyle iyilestirme icin dua ederken yine dillerde konustum. Anlayacaginiz dil ucup gitmiyor :)

    Size ayrica Luke 11: 9-13’u ve Luke: okumanizi tavsiye ediyorum.

    Ingilizce biliyorsaniz, daha ayrintili bir sekilde Ingilizce tarafina Kutsal Ruh hakkinda yazacagim.

2 yazı görüntüleniyor - 1 ile 2 arası (toplam 2)
  • Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.