Bütün yönetimler Tanri tarafindan mi kurulmuslardir?
- Bu konu 2 izleyen ve 1 yanıt içeriyor.
-
YazarYazılar
-
24. Eylül 2009: 21:09 #26468AnonimPasif
Bütün yönetimler gercekten de Tanri tarafindan mi kurulmustur?(Roma.13,1-7)Insanlaklarini ihlal eden veya Tanrisiz yönetimler?
Gercekten de benim inancima aykiri seyler isteyen yönetimlere karsi tutumum nasil olmalidir?
Almanya’nin Dritte Reich dedigimiz Hitler yönetimini Kutsal Kitap acisindan nasil degerlendirecegiz?
Evlerde Incil toplantilarinda bu sorularin cevaplarini ararken su ayete de rastladik: Insandan cok Tanri’ya bagli olmak gerekir.Ama neden Romalilar Mektubu 13.Bölümde böyle birseyi görmüyoruz?
Romalilar Mektubu 13.bölüm anlasilmayacak bir bölüm degil cünkü orda sadece bütün yönetimler Tanri’dandir denmiyor ayrica olumsuz olarak da Tanri’dan olmayan yönetimlerin de olmadigi vurgulaniyor.
Gerek Romali imparatorlar örnek Nero, Roma’yi yakip daha sonra bundan hristiyanlari sorumlu tutan ya da Siddet adamlari örnek Hitler: Her seferinde Krallari Tahta yükselten de Tanri’dir.Puta tapan zamanin en güclü Krali Nukadnezar’i da Tanri Kralliga getirdi.(Daniel 2,37-38)Fakat burdan su kurali cikaramayiz ki insanlar kendilerini yöneten insanlarin yaptiklarindan dolayi sorumlu tutulamazlar. Hitler’i destekleyerek-gerek aktif ve gerekse bunlara sesini cikarmayarak pasif kalanlar-yönetiminden sucludurlar.ve yönetici,Kral da Tanri’ya ayrica hesap verecektir.O Tanri önünde yürüttügü yönetiminden dolayi hesap verecektir.Bu konuda Peygamber Yesaya bizlere bir örnek veriyor: Tanri Asurlulari bir Dünya gücü yapti ama Asurlular Tanri’nin verdigi gücü kötü yönde kullandilar ve halklari ezdiler.(Yesaya 10,12-15) Ayni sekilde Nebukadnezar da buna bir örnektir:Tanri onu gururundan dolayi Tahttan indirdi.(Daniel 4,30-32) onun torunu olan Belsassar da günahi yüzünden tahti kaybetti.(Daniel 5.)Söyle bir soru sorulabilir,Neden Tanri böyle zalimleri yönetime getiriyor?Israil halki tüm dünya icin ibret alinmasi gereken dersler veriyor insanliga! Tanri putpereslige bulasmis olan Israilllilere karsi yabanci gücleri harekete gecirerek Israillileri sıkıstırıp cezalandiriyor.(Hakimler 2,11-15) ayni sekilde yine Tanri Israil’in düsmanlarini güclendirip Israil’in üzerine saliyor.(Yasanin tekrari 28,49-52,Hakimler 3,12,1.Krallar 11,14-23,Ikinci Krallar 24,2-3) Bu tür yönetimlerin ve zalim krallarin olmasi,Tanri’nin adil,merhametli ve sevecen yönetiminde olmak istemeyenler icin Tanri’nin insanlar üzerindeki yargisidir.(Yasanin Tekrari 28,47-48)Bu Lenin,Stalin,Hitler ve Humeyni icin de gecerlidir.
Burada dikkat edelim ki bu zalim yöneticiler hem kendi halklarini hem de tüm dünyayi felakete süruklemislerdir.Böylece bu kanli yöneticilerin boyunduruguna girmek diger insanlar kadar günahkar oldugumuzu gösterir.Elbette ki böyle cezalar bizlerin terbiye edilmesinde de önemli rol oynar.(Yesaya 26,9) Sovyet rejimini bir göz önüne alalim.Dünya tarihine en kanli rejimlerden biri olarak gecen bu yönetimde hristiyanlar sistematik bir sekilde baskiya ugradilar.Ama bu baskilarin sonucu milyonlarca insanlar yasayan diri imana geldiler ve sonsuz yasama kavustular.Rus devriminden önce Rusya’da birkacbin imanli var iken; bu sayi günümüzde milyonlara ulasmistir.Bu da aynen Kral Hizkiya’nin ettigi dua gibi aci bir elem sifaya dönüstü.(Yesaya 38,17)Ayni sekilde Romalilar 13.Bölümde de her zaman gecerli olacak temel kural aciklaniyor ve Elcilerin de kayitsiz kabul ettigi su prensip vardir:“Insandan cok Tanri’yi dinlemek gerekir”Bu su demektir,insan bastaki yönetimi,Tanri isbasina getirmis gibi kabul edip buna boyun egmeyi tipki Israil’in Nebukadnesar’a boyun egip kendini alcaltmasi gibi kabulenmesidir.Boyun egip kendimizi alcaltmamak demek Tanri’nin bizleri terbiye etmesine karsi cikmak demektir.Fakat yönetim bizlerden günahli ve Tanri Söz’ünün yaskladigi bir seyi yapmamizi arzuluyorsa iste bu konuda dinlemeyi kabul etmemeliyiz.Hitler’in getirdigi Hitler selamini herhangi bir hristiyanin yapmamasi gerekirdi cünkü bu seytansal bir aracti.Ayni sekilde Yahudileri hedef alan ve onlarin sistemli bir sekilde yok edilmelerini düzenleyen tüm buyruklari dinlememeleri ve destek olmamalari gerekirdi.Tabi ki söylemesi kolay ve günümüzde rahat yasayanlar belki de bu baskiyi vicdanlarina sigdiramiyabilirler fakat temel kural gercek olarak kaliyor.
Öyleyse neden Romalilar 13.bölümde haksiz yönetimlerde insanlar yerine Tanri’yi daha cok dinlememiz gerektigi yazmiyor?Herseyi herzaman söyleyemeyiz.Pavlus icin Romalilar 13.Bölüm de Yönetimlere baglilik önem tasiyordu ve buna dikkat cekti.Lukas ise insanlara dünya üzerinde hicbir yönetimin Tanri buyrugunun üstüne cikma hakki olmadigini ve bu konuda hristiyanlarin boyun egme lüksü olmadigina isaret etti.
Bu konu bizlere bazi sorunlarda herzaman Kutsal Kitap’in tamamina göz atip cevabini Kutsal Kitab’in genel tutumuna göre degerlendirmek gerektigini acikliyor.Bununla da Kutsal Kitab’i neden günlük ve sistemli bir sekilde okumamiz gerektigini anliyoruz; yoksa kisisel düsünce ve yargilamayla degerlendirme riskiyle karsi karsiya oldugumuz tehlikesi vardir. Benedikt Peters25. Eylül 2009: 19:34 #33571AnonimPasif@Kores 15333 wrote:
Herseyi herzaman söyleyemeyiz. Pavlus icin Romalilar 13.Bölüm de Yönetimlere baglilik önem tasiyordu ve buna dikkat cekti.
Anlayabildiğim kadarıyla meselenin özü burada yatmaktadır.
Bu bölüm, Hristiyanlara yönelik tavsiyeler içeriyor gibi görünse de, esas muhatap’ın Roma yönetimi olduğu açıktır. Pavlus, Hristiyanlığıın yayılmasından endişelenen Romalılara bu endişelerinin yersiz olduğunu ‘Lisân-ı Münâsip’ ile anlatıp, imanlılar üzerindeki şiddet ve terörü ortadan kaldırmaya çalışmıştır.
Mevzu Roma yönetimi ile alakalı olunca, ister istemez siyasal boyutu da beraberinde getirmektedir. Bu sebeple, buradan çıkaracağımız sonuçlar, eskilerin deyimi ile ‘Nev’i şahsına münhasır’ olmalıdır. Genel iman ilkeleriyle bağdaştırmaya çalışmak, ya da çelişki aramak beyhûde bir gayret olacaktır.
Saygılar.
-
YazarYazılar
- Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.