Allah Korkusu Nedir?

  • Bu konu 1 izleyen ve 0 yanıt içeriyor.
1 yazı görüntüleniyor (toplam 1)
  • Yazar
    Yazılar
  • #24112
    Anonim
    Pasif

    ALLAH KORKUSU NEDİR? KORKU İLE SEVGİ NASIL BAĞDAŞIR?

    Tanrı Eski Antlaşma’da Yasanın Tekrarı 10:12- şöyle şöyle diyor:

    ‘Şimdi, ey İsrail halkı, Tanrınız RAB sizden ne istiyor? Yalnız şunu istiyor: Tanrınız RAB`den korkun, O`nun yollarında yürüyün, O`nu sevin; bütün yüreğinizle, bütün canınızla O`na kulluk edin; üzerinize iyilik gelsin diye bugün size bildirdiğim buyruklarına, kurallarına uyun’ (Yasanın Tekrarı 10:12.13).

    ‘Her şey duyuldu, sonuç şu: Tanrı`ya saygı göster, buyruklarını yerine getir, Çünkü her insanın görevi budur’ Vaiz 12:13).

    Her Şeye Egemen RAB`bi kutsal sayın. Korkunuz, yılgınız O`ndan olsun’ (Yeşeya 8:13).

    ‘Herkese saygı gösterin. İmanlı kardeşlerinizi sevin, Tanrı`dan korkun, krala saygı gösterin’ (1.Petros mektubu 2:17).

    ’Yüksek sesle şöyle diyordu: “Tanrı`dan korkun! O`nu yüceltin! Çünkü O`nun yargılama saati geldi. Göğü, yeri, denizi, su pınarlarını yaratana tapının!” (Esinleme 14:7).

    Korku doğal bir duygudur. Aynı zamanda yararlıdır. Bu, tehlike karşısında ortaya çıkar, tehlikeden kaçmayı öngörür. İnsanın insandan korkması iyi bilinen bir durumdur. Bu korku birçok uygunsuz davranışların sonucunda belirir, korkan kişiyi yer tüketir. Öte yandan, Tanrı korkusu kişiden kişiye değişir. O’nun buyruklarını hiçe sayan, çiğneyen, hafife alan günahlı insan, göksel Tanrı yargısını önceden sezer, Tanrı’dan korkup titrer:

    ‘Tanrı adil bir yargıçtır, Öyle bir Tanrı ki, her gün öfke saçar’ (Mezmurlar 7:11).

    ‘Yargıç ancak Tanrı`dır, Birini alçaltır, birini yükseltir’ (Mezmur 75:7).

    ‘Çünkü Tanrımız yakıp yok eden bir ateştir’ (İbranilere Mektup 12:29).

    ‘Diri Tanrı`nın eline düşmek korkunç bir şeydir’ (İbranilere Mektup 10:31).

    Günahtan arıtılmış, yepyeni yaşama kavuşmuş kişide Tanrı korkusu bambaşka açıdan yansıtılır. Sevgiye, saygıya dayanan korkudur o. Zalim bir diktatörden olan bir korku değil! Sevilen, yüceltilen, beğenilen efendiye beslenen korku. Tanrı seven, kefaretini günahlıya doğrultan, af güvenliği veren, arıtılmış yaşantıyı uygulayan , cennete ileten kişisel destekleyicidir. O’nu bu yolda tanıyan kişi Tanrı’nın yargısından korkmaz. Çünkü günahlarından arıtılmıştır. Bu yolda, birey sevgi ve saygı dolu bir tutumla Tanrı’ya yaklaşır, O’nu sayar ve yüceltir. Tapınış korkusu ile önünde yere kapanır. Tanrı’yı ahlaksal ve bilimsel açıdan hoşnut eder. Tüm davranışlarında günahtan titrer, kötülüğü yenmenin öngörüsü ile yaşamını sürer. Kutsal İncil Kitabı’nda şu güvenlik verilir ona:
    ‚Sevgide korku yoktur. Tersine, yetkin sevgi korkuyu siler atar. Çünkü korku işkencedir. Korkan kişi sevgide yetkin kılınmamıştır( 1.Yuhanna mektubu 4:18).

    ’Çünkü Tanrı bize korkaklık ruhu değil, güç, sevgi ve özdenetim ruhu vermiştir’ (2.Timoteos mektubu 1:7).

    Tanrı’yı seven ve kutsal yaşamla O’na uyan kişi, yargılanmaktan korkmaz. Saygı dolu bir tutumla Tanrı’dan korkar, gün be gün O’nu memnun ederek sevindirir. Dinsel töreler ve biçimsel girişimlerle değil,kutsallığa, ahlaka dayanan yaşamla… Tanrı korkusu Tanrı sevgisi ile bağdaştırılınca sonuç mutlu olur, imanda çelişki kaybolur.

    ‚Eğer beni severseniz, buyruklarımı tutarsınız’ (Yuhanna 14:15).

    Göksel emirleri tutmayan birey gece gündüz korku etkisi ile işkence altındadır.Bunun ilerisi koyu karanlıktır.

    __________________________________________________

1 yazı görüntüleniyor (toplam 1)
  • Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.