Aziz Polikarp :

  • Bu konu 1 izleyen ve 0 yanıt içeriyor.
1 yazı görüntüleniyor (toplam 1)
  • Yazar
    Yazılar
  • #27249
    Armagan
    Anahtar yönetici

    Aziz Polikarp :

    Anadolulu bir başka Hıristiyan Tanrı adamı da Polikarp’tır. bu sözcük “çok çekirdekli” anlamına gelir. Polikarp İzmir Piskoposuydu. 155, 156 ya da 167 yıllarında İzmir’de yakılarak öldürüldü. öldüğünde 86 yaşındaydı. ölümü duygulu bir şekilde anlatılmaktadır bu Tanrı adamının. dönem, Hıristiyanlar üzerinde baskıların yoğunlaştığı bir dönemdi. Hırsitiyanların yırtıcı hayvanlara atıldığı bir sirk gösterisi sırasında halk tanrısızlara ölüm, polikarp da buraya getirilsin! “diye bağırır. Polikarp yakınlarının üstelemeleri ve baskısıyla şehir dışında bir eve gizlenmişti. Zamanını ibadetle geçirmekteydi. Tutuklanmasından üç gün önce dua ettiği sırada, yastığının yanarak kül olduğunu görür. Yanındakilere dönerek “beni diri diri yakacaklar” der. O sıralar askerler harıl harıl ramakatadır bu Tanrı adamını. Daha önce kalmış olduğu eve baskın yaparak orada bulmuş oldukları iki Hırsitiyan köleyi işkenceyle Polikarp’ın nerede olduğunu söyletirler. Tanrı adamının saklandığı evi bastıklarında onu küçük bir odada uyur bulurlar. Gürültüye uyanan Polikarp aşağıya inerek askerleri karşılar ve gecenin o geç vaktinde onlara yiyecek ve içecek bir şeyler hazırlattırır. Polikarp’ın ilerlemiş yaşından ve sakin tutumundan çok etkilenen askerler birbirlerine “bu ihtiyarı niye tutuklamaları gerektiğini” sorarlar ama emir emirdir. İhtiyarı bir eşeğe bindirerek şehire götürürler. Askerlerın şefi Herodes yolda onunla karşılaşır ve bu Tanrı adamını arabasına alır. “tanrı ‘mız imparator hazretleri için bir kaç gönül alıcı söz söyleseydin de canını kurtarsaydın fena mı olurdu sanki?” diyerek onu inancından ödün vermeye zorlarlar. Ne varki Polikarp hiç yanaşmaz buna. O zaman adamlar öfkeyle ona hakaretler yağdırmaya başlarlar, bununla da yetinmeyerek arabadan iterler. Polikarp’ın ayağı zedelenir yere düşünce. Ama o buna hiç aldırış etmeden kararlı adımlarla stadyuma doğru ilerler. Tam içeri girdiği sırada gökyüzünden, “cesaretini topla Polikarp ve de güçlü ol” diye bir ses gelir.

    Prokonsil, Polikarp’a inancından dönmesini önerir ve şöyle demesini ister ondan:

    “imparator üzerine yemin et, sözünden dön ve ‘kahrolsun tanrısızlar!’ diye bağır yalnızca!”

    prokonsilin bu sözleri üzerine Polikarp putperestler yığınına doğru el sallayarak “kahrolsun tanrısızlar!” diye bağırır. Ama o putperestleri kastetmektedir “tanrısızlar” sözcüğüyle.

    Ne varki Prokonsül bu kadarıyla yetinmez. “yemin et ve Mesih’i de lanetle ki, ben de salıvereyim seni” deyince Polikarp şu yanıtı verir:

    “ben seksen altı yıldır ona hizmet etmekteyim ve hiç bir kötülük görmedim ondan. Şimdi nasıl olurda kralımı ve kurtarıcımı kötüleyebilirim?”

    prokonsül ihtiyar ermişe, onu yırtıcı hayvanların önüne atacağını ya da diri diri yaktıracağını söyleyerek gözdağı vermeye çalışır. Ama Polikarp inancından ödün vermeye hiç mi hiç yanaşmaz. Sonunda ateşte yakılarak öldürülmesine karar verilir ve bu karar uygulanır.

    İnancı uğruna yakılmayı göze alan Polikarp Hıristiyanlığın saygın bir ismi olarak bu Tanrı adamları arasındaki yerini alır. Anılma günü ise 23 Şubat’tır

    Anadolu’da yaşamış pek çok Hıristiyan Tanrı adamı bulunmaktadır daha. Biz bunların arasından en önemlilerinin yaşam öykülerine değinmeye çalıştık kısaca.

1 yazı görüntüleniyor (toplam 1)
  • Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.