Aziz Nikolaos (Noel Baba) :

  • Bu konu 2 izleyen ve 1 yanıt içeriyor.
2 yazı görüntüleniyor - 1 ile 2 arası (toplam 2)
  • Yazar
    Yazılar
  • #27246
    Armagan
    Anahtar yönetici

    Aziz Nikolaos (Noel Baba) :

    Bir Likya kenti olan Patarada doğduğu söyleniyor bu Tanrı adamının. Gençliğinde Filistin ve Mısır’a gitmiş, yurda döndükten sonra da Myra piskoposluğuna atanmış. İmparator Diocletianus’un Hıristiyanlara uyguladığı baskıdan o da payını alarak zincire vurulmuş. Büyük Konstantinus’un tahta geçip de Hıristiyanlar üzerine baskıyı kaldırmasıyla Aziz Nikolaus’da özgürlüğüne kavuşmuş ve 325 yılında toplanan 1. Nicea (İznik) konsiline de katılmış. Mezarı Myra’da imiş. 11.yüzyıldaitalyan tüccarlar kemiklerini alıp Bari’ye götürmüşler.

    Bu Tanrı adamının yaşamı efsanelerle örülüyor daha sonraki yüzyıllarda ve kendiside ünlü Noel Babaya dönüşüyor. Bir efsaneye göre Nikolaos, imparator Konstantinus’a rüyasında görünerek idam hükümlüsü üç subayı kurtarmış. Bir başka öyküdede, çeyiz parası bulamadıkları için bir türlü evlenemeyen üç kızkardeşe yardım etmesi anlatılıyor. Kızlara pencereden gizlice üç kese altın atmış. Noel Babaya dönüşen Aziz Nikolaos’un pencere ya da bacadan gizlice armağanlar göndermesi yaygın bir gelenek olarak sürüyor günümüzde de.

    Aziz Nikolaos’un Antalya ilimize bağlı Demre kasabasındaki ünlü Kilisesi yabancı gezginlerce yoğunlukla ziyaret edilen yerlerden biridir.

    #35972
    Anonim
    Pasif

    Burda da not edilmesi gereken bir husus: Aziz Nikolaos sadece Batı Mesihiliğinde ‘Noel Baba’ olarak bilinir. Doğu, Ortodoks Mesihi geleneğinde ‘Noel Baba’ olarak bilinen kişilik aziz Basilyos’tur… Zamanında Kayseri yerel kilisesinin başgözetmeni olarak çok büyük, örnek bir hayırseverlik ortamı yaratmış olduğundan Doğu Mesihiler’inin bilincinde sevabın imgesel kişiliği olarak görülmüştür hep.

    Yılbaşında Ortodokslar’ın bir pideye metal bir para yerleştirip sonra pideyi kestiklerinde bu paranın birine rastgelmesi geleneği hep bu aziz Basilyos’un sevap eylemleriyle ilgili efsanelere dayalıdır. Ondandır ki zaten bu pideye ‘aziz Basilyos pidesi’ de denir.

    Bu arada ‘Nikolaos’ isminin ‘muzafferlerden olan’, ‘Basilyos’ isminin ise ‘saltanatlıktan olan, yani Tanrı saltanatlığı mensubu olan’ anlamında olduğunu da not edelim.

2 yazı görüntüleniyor - 1 ile 2 arası (toplam 2)
  • Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.