Büyülü şehir Mardin

  • Bu konu 3 izleyen ve 2 yanıt içeriyor.
3 yazı görüntüleniyor - 1 ile 3 arası (toplam 3)
  • Yazar
    Yazılar
  • #25118
    Anonim
    Pasif
    Büyülü şehir Mardin sizi bekliyor

    Mardin`in inanç turizmindeki önemli ögelerinden birisi, büyük Süryani manastırlarının Mardin`de olması. Süryani olduğunu belirten Vali Yardımcısı Ulugölge, “Burada kim Süryani kim Müslüman anlayamazsınız. Irk ya da din temelli bir ayrım yok burada; çan da çalar, ezan da okunur” diyor.

    mardin4fe24c6e4fdc8f9dby.jpg

    Taşın ve inancın şehri Mardin `in, kültür ve inanç turizminde Güneydoğu Anadolu `nun cazibe merkezi olması için kollar sıvandı. Eski Mardin `in çehresi yenileniyor, ilçelere turizm yatırımları yapılıyor. Edinilen bilgiye göre, eski Mardin `deki kesme taştan yapılmış, işlemeli 800-1000 bin yıllık tarihi yapılarla uyuşmayan, kaçak ve silueti bozan binalar, Kültür ve Turizm Bakanlığından 3, belediyeden 1 ve tapu kadastrodan 1 kişi olmak üzere 5 kişilik heyet tarafından tespit ediliyor. İlk üç aylık çalışma sonunda belirlenen 191 beton binadan 40`ının, 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu `na muhalefetten yıkılması için mahkeme süreci başladı. Ayrıca, eski Mardin `deki kesme taştan yapılan binalardaki beton dolgular çıkarılıyor, yerine orijinaline uygun derz dolgu yapılıyor. Taş evlerin görünümünü bozan su depoları ve çanak antenler için de çözüm yollarının arandığı bildirildi.

    Mardin `in dünya kültürel miras listesine girmek için UNESCO `ya yapılan başvurunun, eski yerleşimdeki betonarme tahribatı yüzünden reddedildiği belirtilerek, çalışmaların bu açıdan önemli adım olacağı bildirildi.

    KALEDEKİ KAYA , DÜŞME RİSKİ TAŞIYOR

    Vali Yardımcısı Niyazi Ulugölge de bu konuda TOKİ `yle kentsel dönüşüm projesi imzalandığını ancak mülk sahiplerini belirleme konusunda sorunlar yaşandığını söyledi. Ulugölge, “Mülk, vefat eden bir kişinin çocuklarına, onun da çocuklarına paylaştırılmadan geçtiği için sorun ortaya çıkıyor. Bir de vatandaşın razı olması gerekiyor. TOKİ , kabul edenlere, Diyarbakır yolu üzerinde, bu bölgedeki evler karşılığında ev yapacak” dedi.

    Ulugölge, Mardin Kalesi `nden büyük bir kaya parçasının kopma riski taşıdığını, ancak konuyla ilgili çözümün hala bulunamadığını bildirdi.

    “YENİ BİR EFES : DARA ANTİK KENTİ”

    Ulugölge, ilin, gelecek yıllarda turizmdeki önemli ayaklarından birinin de Mardin `e 30 kilometre mesafede bulunan Dara Antik Kenti olacağını söyledi. Ulgölge, Dara `nın tarihi zenginlik açısından “Efes `i geçebilecek” nitelikte olduğunu kaydetti.

    İl Kültür ve Turizm Müdürü Davut Beliktay da antik kentin büyük bölümünün Dara köyünün altında kaldığını, bu nedenle köyü taşımayı planladıklarını kaydetti. Beliktay, köy halkının taşınmamak için evinin altındaki tarihi eserleri sakladığını ifade etti. Dara `da son bir yıl içindeki kazılarda, milattan sonra 5. yüzyıla ait kaya mezarlarının bulunduğunu, kazıdan çıkan diğer eserlerin milattan önce 2 binli yıllara kadar dayandığını anlatan Beliktay, “Dara , Efes `le yarışabilecek, hatta onu geçebilecek kadar güzel bir antik kent” dedi. Beliktay, 22 yıldır devam eden kazıların Valiliğin ısrarı üzerine hızlandığını ve kısa sürede bu buluntulara rastlandığı kaydetti. Köyle iç içe olması ve çevresinde koruyucu teller bulunmaması nedeniyle kaya mezarları ve tarihi yapılar, çocukların oyun alanı haline gelmiş. Ayrıca, “Zindan ” denilen, yer altındaki büyük yapının üstündeki evler de tarihi değeri tehdit ediyor.

    MİDYAT `TA DİZİ RÜZGARI

    Mardin `in turizme açılmayı hedefleyen ilçelerinden Midyat ise dizilerle kendini tanıtıyor. Kaymakam İsmail Karadaş , “Sıla ” adlı dizinin de çekildiği Devlet Konukevi `nin geçen yıl 80 bin civarında turist çektiğini, ziyaretçi sayısının diziyle birlikte arttığını belirtti. Yalnızca tuğla ve yem fabrikası olan, verimli arazisi bulunmayan ilçeyi, turizmin geliştirebileceğine dikkat çeken Karadaş , “Halk bu konuda istekli ama hizmet sektörü zayıf olduğu için meslek yüksek okulu ve uygulamalı otele ihtiyacımız var” dedi.

    Vali Yardımcısı Ulugölge de dizilerin Mardin `de çekilmesinin ilin tanıtımına önemli katkı yaptığını ifade ederek, “Örneğin, `Sıla tokası` markamız oldu. Turizm haftasını o dizinin ekibiyle açtık” diye konuştu. “Sıla ” adlı dizide “Firuz Ağa” rolünü oynayan Namık Kemal Yiğittürk ise yöre halkının diziyi çok sevdiğini, dizinin insanları etkilediğini söyledi. “Duyumlarımıza göre, Midyat `ın nerede olduğunu bilmeyenler bile, tayin olan arkadaşlarına `Sen Sıla `nın çekildiği Midyat `ta mısın?` diye soruyorlarmış” diyen Yiğittürk, şöyle devam etti:

    Sıla sayesinde Midyat tanındı. Bunu zaten halk söylüyor. Ayrıca, diziyle ilçede gelişmeler gözlemledim. Mesela birkaç ay İstanbul `da kalıp geri döndüğümde, çok yakınımızda en az iki tane benzin istasyonunun açıldığını gördüm. Bu kadar hızlı gelişmeyle üç sene sonra burayı tanımak mümkün değil.”

    Dizi setini gezen turistlerin özellikle “Sıla ” karakterinin yatak odasını merak ettiği belirtildi.

    NUSAYBİN `DE “İNANÇLARIN BULUŞMASI PARKI

    Nusaybin `de de “İnançların Buluşması Parkı ” için çalışmalar yapılıyor. Belediye Başkanı Mehmet Tanhan , park için ilçedeki Mor Yakup Kilisesi , yanındaki Zeynel Abidin Camii ve türbesi ile ikisi arasında kalan ve 1600-1700 yılından günümüze farklı dinlere mensup kişilerinin mezarlarının bulunduğu mezarlığı birleştireceklerini söyledi. Tanhan, “Zeynel Abidin , kendini ziyarete gelenlere, `Önce Mor Yakup `a gidin, o benden daha önemli` dermiş. Buraya gelen Müslümanlar önce Mor Yakup Kilisesi `ne gider. Burada inançların buluşmasını görüyoruz. Amacımız 2011-2012 yıllarında bölgeyi turizm merkezi haline dönüştürmek” dedi.

    Tanhan ayrıca, “Bölgedeki en fazla eser kaçakçılığı bizde. Son teknoloji kullanılarak define avcılığı yapılıyor. Biz maalesef tespit edemiyoruz” diye konuştu.

    TÜRKİYE `DEKİ FAAL EN BÜYÜK MANASTIR MARDİN `DE

    Öte yandan, Mardin `in inanç turizmindeki önemli ögelerinden birisi, büyük Süryani manastırlarının Mardin `de olması. İldeki 3 bin 500 civarındaki gayrimüslimin çoğunluğunun Süryani olduğunu belirten Vali Yardımcısı Ulugölge, “Burada etle tırnak gibiler. Burada kim Süryani kim Müslüman anlayamazsınız. Irk ya da din temelli bir ayrım yok burada; çan da çalar, ezan da okunur” dedi.

    Bölgenin metropolitlik merkezi olan Mor Gabriel Deyrulumur Manastırı `nın, Türkiye `de faaliyette olan birinci, dünyada üçüncü büyük manastır olduğu belirtildi.

    3`ü rahip 15`i rahibe, 30`u öğrenci, diğerleri çalışanlar olmak üzere 65 kişinin yaşadığı manastırı, geçen yıl 60 bin kişinin ziyaret ettiği, bunun 15 bininin yabancılar, 10 bininin Süryanilerden oluştuğu kaydedildi.
    Milattan sonra 5. yüzyılda inşa edilen ve 1932`ye kadar 640 yıl Süryani Ortodoksları `nın patriklik merkezi olan Deyrulzafaran Aziz Hananya Manastırı `nda da dili yaşatmak için Süryani çocuklara eğitim veriliyor. 15`e yakın Süryani öğrenci de manastırı yurt olarak kullanıyor.

    http://yenisafak.com.tr/Aktuel/?c=5&i=120523

    #29302
    Anonim
    Pasif

    Sevgili kardeşim sayın sonsuzdiren; ilettiğiniz bu yazı,bende çok güzel çağrışımlar yaptı. Şimdi değişimleri bu yazıyla görmekteyim. 1969 senesinde , vosvos yani kaplumbağa ile Diyarbakır’dan ( Çocuktum ) Mardin’e yaptığımız yolculuğu ve oradaki güzellikleri anımsadım.

    Rabbin sevgisi ve ışığı sizinle olsun.rabbe hamdolsun

    #29304
    klaus
    Anahtar yönetici

    Mardin hakkındaki yazınızı okurken gözlerim dolarak yıllar öncesine gittim, bunları paylaşmakta kamu yararı görüyorum.
    Midyat’ta Süryani Doktor,yakın dostum,yakınım,bölgenin süper efendi kişilğiyle tanınan,olağanüstü bir insanı ki onu anlatmaya kelimeler yetmiyor,onu anlatmak için cümle kurulamaz; Dr.Edvard TANRIVERDİ 18.12.1994 günü gece geç saatlerde evine dönerken,kendisi bir garibanın muayenesi için o saatlere kadar dışarıdaydı,otomatik silahlarla taranarak öldürüldü.Kim yaptı neden yaptı niye yaptı? Hala faali meçhul anısı önünde saygıyla eğilirim.
    Süryaniler, ülkeleriyle bağlantılarının kesilmesi için göçe itiliyorlar. Yakup Mete ile İdil eski belediye başkanı Şükrü Tutuş’ta 1994 te öldürüldüler.

    ÖLDÜRÜLEN SÜRYANİLER

    Malke Davut Midyat 9 Ocak i990, Yakup Görgen Midyat 21 Nisan 1990, Gevriye Bulut Midyat Yemişli Köyü (Ahnıl) 1 Mayıs 1990, Samuel Bulut oğlu (19), Yusuf Aykıl Midyat Arnas Köyü (Bağlarbaşı) 3 Haziran 1990, Edibe Aykıl 8 aylık hamileyken kocasıyla birlikte öldürüldü, Fehmi Yarar Midyat 1990, Aho Erinç Nusaybin Taşköy Köyünden 1990, İshak Tahan Midyat 23 Mart 1991, Afrem ve kızkardeşi İşmuni Adil ikiside dilsizdi 27 Ağustos 1991, Mihayel Bayru İdİL Mayıs 1991, Fikri Aksoy (yada Akbulut) Midyat 1992, Yakup Yontan Derikli diş hekimi Kızıltepe 25 Temmuz 1992, Aydın Aydı Nusaybin Harabale(Üçköy) köyünden 1993, İsa Koç Anhıl Köyü muhtarı 1993, Musa Denir Anhıl Köyünden 1993, Yusuf Özbakır Anhıl Köyünden 1993, Gevriye Durmaz Nusaybin Doğançay Köyünden 1993, Hanna Demir bu olayda ağır yaralandı, Görgis Savcı Dargeçit Hah (Anıtlı ) köyünden, 1993, Fuat Bayındır İdil’de diş hekimi İsa Bayındır’ın oğlu 1 Nisan 1993 te kaçırıldı Mayıs ayının ilk haftasında bir su kuyusunda cesedi bulundu. Hanna Aydı Hah köyü muhtarı 1993, Yakup Mete Midyat’ta muhtar 1994, Şükrü Tutuş İdil eski belediye başkanı 1994, Aziz Çiftçi Mardin 1994,

    PKK TARAFINDAN ÖLDÜRÜLENLER

    Muhtar Bahe Akgül,Şemun Ünal,Yusuf Sürer,Cemil Büyükbaş Mardin Bülbül Köyünden, muhtar Cırcıs Yüksel, Savur Kılıt (Dereiçi ) köyü muhtarı 1992

    (Kaynak Azalalırken YELDA)

3 yazı görüntüleniyor - 1 ile 3 arası (toplam 3)
  • Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.