‘Tanrı’ya Neden Inanırız?’
- Bu konu 1 izleyen ve 0 yanıt içeriyor.
1 yazı görüntüleniyor (toplam 1)
1 yazı görüntüleniyor (toplam 1)
- Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.
‘Tanrı’ya neden inanırız?’ sorusuna yanıt aranıyor
Dünyanın en saygın eğitim kurumlarından olan İngiliz Oxford Üniversitesi, 3 yıl srecek, 4 milyon dolarlık bir araştırma kapsamında, Tanrı inancının doğuştan mı yoksa yetiştirilme yoluyla mı edinildiğine yanıt arayacak.
EVRİMSEL AVANTAJ SAĞLIYOR MU?
İngiliz The Times gazetesinin haberine göre, Oxford Üniversitesi’ne bağlı Antropoloji ve Beyin Merkezi ile Ian Ramsey Bilim ve Din Merkezi tarafından ortak yürütülecek çalışmada, Tanrı’nın varlığına ilişkin konulara girilmeden, Tanrı inancının insanoğluna evrimsel bir avantaj sağlayıp sağlamadığına ve bu inancın doğuştan mı yoksa yetiştirilme yoluyla mı edinildiğine bakılacak. Söz konusu araştırma merkezleri bu çalışmayı yaparken, inancın, sosyalleşme gibi insana has özelliklerin bir ‘yan ürünü’ olarak ortaya çıkıp çıkmadığı olasılığını da inceleyecek.
ÇOCUKLAR, ‘HERŞEY ZATEN BİLİNİYOR’ DİYOR
Oxford Antropoloji ve Beyin Merkezi ile Ian Ramsey Bilim ve Din Merkezi, ‘Neden Tanrı’ya inanırız?’ sorusuna yanıt ararken, konuya daha bilimsel bir yaklaşım getirebilmek için, beyin ve zeka üzerinde duran kavramsal bilimin evrimsel biyoloji, nöroloji ve linguistik gibi alt disiplinlerinden de faydalanacak.
Ateist bilim adamı Richard Dawkins ve onun muhalifi olan Hıristiyan dinbilimci Alister Mc-Grath’ın her ikisinin tezlerine de destek verir nitelikteki açıklamalarıyla tanınan Psikolog Justin Barrett, inançlı insanları, ‘bilinmesi gereken herşeyin zaten büyükler tarafından bilindiğini’ düşünen 3 yaşındaki çocuklara benzeterek şöyle bir teori üzerinde duruyor: “Herşeyin diğerleri tarafından zaten bilindiğine ilişkin çocukça inanç, yaş büyüdükçe ve tecrübe arttıkça azalıyor. Ancak, insanların sosyalleşebilmesi ve diğer insanlarla işbirliği yapabilmesi için gerekli olan bu eğilim, iş Tanrı inancına gelince de devam ediyor.” (DIŞ HABERLER)